Lintjes en jeugdlintjes in Den Haag

Zoals altijd daalde aan de vooravond van Koningsdag de lintjesregen weer neer; 35 Hagenaars kregen een onderscheiding. En er waren ‘jeugdlintjes’.

Door

Van de gedecoreerde mensen uit Den Haag zijn er twintig benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (LON), veertien tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (RON) en één tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau (OON). Hieronder een selectie van de gelukkigen. Een volledig overzicht is hier te vinden.

De hoogste onderscheiding (OON) ging naar kunsthistoricus Charles Dumas, die verbonden was aan het Haags Gemeentearchief en later aan het RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Dumas schreef boeken en talloze artikelen. Zijn bekendste wapenfeit is de monumentale catalogus van geschilderde Haagse stadsgezichten van vóór 1800, bijgenaamd de ‘Dikke Dumas’. Hij was jarenlang bestuurslid van en vrijwilliger bij de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau, en nog steeds bij Museum Bredius. “Zijn inzet voor de kunsthistorie grenst aan het bovenmenselijke,” zei burgemeester Jan van Zanen bij de uitreiking in Theater Diligentia.

Guusje (van Dalen-) Eijbers werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar baanbrekende werk binnen de theaterwereld. Zij is een van de grondleggers van het locatietheater in Nederland, vernieuwer van de theatercultuur in Den Haag. Actrice, regisseur en producent van spraakmakende theatervoorstellingen, zoals ‘Hamlet in de Vuilverbranding’ en ‘Paternoster’ in het oude stadhuis aan het Burgemeester de Monchyplein. Ook blies zij theater/zwembad De Regentes nieuw leven in.

Ook ridder werd Henk Baars, drijvende kracht, bestuurslid en voorganger van de oecumenische Haagse Dominicus-geloofsgemeenschap. Hij zet zich in voor zingeving en verdieping binnen het geloof en voor de samenwerking tussen verschillende kerkgemeenschappen. Behalve dat is hij een van de trekkers achter ‘Delen Achter de Duinen’, een netwerk voor het eerlijker verdelen van rijkdom en was hij medeoprichter van de Voedselbank Haaglanden. “Een kritisch katholiek, een fantastisch voorzitter, een goede schrijver en een echte verbinder,” aldus de burgemeester.

Journalist Henk Ruijl is sinds woensdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is hoofdredacteur van Omroep West, maar werd onderscheiden voor zijn decennia lange inzet voor de voetbalclub DUNO. Ruijl zorgde er mede voor dat de ‘Haagse Dynamiek’ er kwam, het eerste echte multifunctionele clubgebouw van Nederland, waar naast DUNO ook een bloedbank en een kinderopvang zijn ondergebracht. Ruijl was ook dertig jaar actief als  scheidsrechter.

Dé persfotograaf van Den Haag, Jos van Leeuwen, mag zich sinds woensdag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Jos van Leeuwen was pas 16 toen zijn eerste foto in de Haagsche Courant verscheen. En een halve eeuw later is hij nog steeds actief, soms ook voor Den Haag Centraal. Van Leeuwen rukt uit bij branden, ongelukken en demonstraties, maar is ook vaak in ambassades en sociëteiten te vinden om het deftige Den Haag vast te leggen. Hij staat  bekend als behulpzaam en onbaatzuchtig, geeft les aan de Haagse Weekendschool en helpt leerlingen Journalistiek. Van Zanen: “Hij documenteert niet alleen het leven in Den Haag in beelden, hij deelt die beelden en zijn kennis met grote gulheid.”

Haagse Jeugdlintjes

Dit jaar hebben dertien jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 22 jaar het Haagse Jeugdlintje ontvangen. De jeugdlintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad. De lintjes werden woensdag uitgereikt door wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Jeugd), eveneens in Diligentia.

Loco-burgemeester Bredemeijner met de gelukkigen op de stoep van Diligentia. | Foto: Gemeente Den Haag

Sinds de start van de Haagse Jeugdlintjes (in 2009)  zijn er 188 uitgereikt aan kinderen en jongeren ‘voor hun belangeloze en buitengewone inzet voor hun medemens’. Het Haags Jeugdlintje is er voor drie leeftijdsgroepen: 6 t/m 12 jaar, 13 t/m 17 jaar en 18 t/m 22 jaar.

Klik hier voor een overzicht van de dertien onderscheiden jongeren.

Standaardportret
Bekijk meer van