Jury prijst DHC-redacteur Jeroen van Raalte

Jeroen van Raalte, redacteur van Den Haag Centraal, heeft de Haagse Persprijs 2023 gewonnen. Hij ontving het bijbehorende beeldje woensdagmiddag in de Haagse Kunstkring.

Door

Jurylid en schrijver Christiaan Weijts prees de manier waarop Van Raalte van taaie dossiers als vastgoedhandel, erfpacht en energietransitie ‘echte verhalen’ weet te maken. “Taaie materie wordt ineens begrijpelijk, levendig, invoelbaar en relevant, door de manier waarop deze journalist de camera hanteert. Soms is dat een reconstructie, soms een reportage, maar telkens wordt het abstracte verhaal vertaald naar menselijke proporties. De vele uren research, gesprekken, mailtjes en telefoontjes die aan het schrijven van zulke pagina’s vooraf zijn gegaan maken dat deze journalistieke producties uitstekend gedocumenteerd zijn, zonder opsommerig te worden,” aldus Weijts.

Hij prees ook de ‘creativiteit en taalplezier’ waarvan de stukken van Van Raalte getuigen. “Een verhaal over ‘Haagse huizen en Duitse duiten’ begint bijvoorbeeld het weggerotte raamkozijn van een 89-jarige aan de Loosduinse kade, en brengt ons langs bankiers, wethouders, pandjesbazen en inspecteurs daar weer terug, bij het lekkende systeemplafond.” Van Raalte werd bekroond voor een aantal onderzoeksverhalen: over het Eschermuseum, de Deutsche Bank in Den Haag, de erfpacht in het Bezuidenhout en het warmtemonopolie van Eneco.

Iedereen heeft volgens de jury ‘er wel eens wat over opgevangen (…) maar als je in korte tijd goed en onderhoudend geïnformeerd wil raken, dan moet je je licht opsteken bij Jeroen van Raalte’. “Deze verhalen onderstrepen ook het belang van lokale onderzoeksjournalistiek, die het moet hebben van de tijd en ruimte om netwerken op te bouwen, de straat op te gaan en ouderwets ‘tegels te lichten’. De combinatie van toegankelijkheid en grondigheid maken Van Raaltes verhalen tot winnaar van de Haagse Persprijs 2023,” aldus Weijts. Aan de prijs is een bronzen beeldje (‘De mus’) verbonden van de hand van de Haagse beeldhouwer Loek Bos.

Nog meer laureaten

Er waren nog meer laureaten. Niels Klaassen van het Algemeen Dagblad kreeg de Luis in de Pels-prijs voor zijn serie podcasts ‘O, o De Mos’ over het proces tegen Richard de Mos en zijn medeverdachten. “Een eigenwijze inzending waar de jury niet omheen kon,” zei juryvoorzitter Bart Zuidervaart.

Omroep West-verslaggeefster Lot van Bree kreeg De Flaneur en werd daarmee uitgeroepen tot Haagse journalist van het jaar. De jury prees de vasthoudendheid en degelijkheid waarmee Van Bree de gemeentepolitiek volgt. Zij doet daarover verslag op de kanalen van Omroep West: tv, radio en website. De journalistieke prijzen zijn een initiatief van de Stichtingen Luis in de Pels en Haagse Persprijs.

 

Standaardportret
Bekijk meer van