DHC-journalist Jeroen van Raalte wint Haagse Persprijs
De Haagse Persprijs is dit jaar gewonnen door Jeroen van Raalte, journalist van deze krant. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn ‘grondige en toegankelijke onderzoeksverhalen’.
De prijs wordt toegekend voor een reportage, column of analyse van uitzonderlijk hoge kwaliteit en originaliteit met Den Haag als onderwerp.
De jury is lovend over Van Raaltes ‘mooi geschreven, grondige en toegankelijke onderzoeksverhalen over uiteenlopende onderwerpen, zoals de nog steeds niet van de grond gekomen verhuizing van het Escher Museum naar de voormalige ambassade van de VS aan het Lange Voorhout, de opnieuw opgelaaide discussie over de erfpacht in Den Haag, de huizenjacht van de Deutsche Bank op de Haagse vastgoedmarkt en de problemen met het warmtenet van Eneco’. De prijs is een door beeldhouwer Loek Bos vervaardigde bronzen beeldje De Mus.
Naast Van Raalte vielen ook Niels Klaassen (AD) en Lot van Bree (Omroep West) in de prijzen. Klaassen kreeg de ‘Luis in de Pels’ voor de podcast ‘O, o, De Mos’ die hij maakte over de corruptieaffaire rond de Haagse partij Hart voor Den Haag, waarin oud-wethouder Richard de Mos centraal staat. Lot van Bree kreeg de onderscheiding ‘De Flaneur’ voor de ‘Journalist van het Jaar’. Van Bree is al jaren een gezaghebbend verslaggever in de Haagse lokale politiek.
De prijzen zijn een initiatief van Stichting Luis in de Pels, een fonds dat politieke verslaggeving en onderzoeksjournalistiek in de regio Den Haag ondersteunt. De jury bestaat uit Casper Postmaa, Ineke Bresser, Christiaan Weijts, Bart Zuidervaart en Maaike Kraaijeveld. De prijzen worden woensdag 21 juni uitgereikt in de Haagse Kunstkring aan de Denneweg 64.
Winnende artikelen:
Het Eschermuseum moet in de oude Amerikaanse ambassade komen, vindt bijna iedereen. Waarom komt het dan niet van de grond? Hoe een buitenkans dreigt te eindigen als luchtkasteel. (Klik op afbeelding om te vergroten)
Hagenaars die hun erfpachtcontract met de gemeente vernieuwen, zijn ineens veel duurder uit. Makelaars wijten dit aan de werkwijze van nieuwe taxateurs, waardoor grondprijzen tot wel vier keer hoger uitvallen. (Klik op afbeelding om te vergroten)
Warmtenetten moeten voortaan publiek eigendom zijn, vindt het kabinet. In Den Haag zijn alle netten nu van Eneco. Maakte de nieuwe warmtewet een einde aan die dominantie? (Klik op afbeelding om te vergroten)
Deutsche Bank heeft in korte tijd ruim tweeduizend Haagse woningen gekocht. Zonder het te weten, hebben veel Hagenaars de bank als huisbaas. Hoe ver staat Deutsche Bank van deze huurders af? (Klik op afbeelding om te vergroten)