Zomerseizoen valt tegen: ‘Draai 10 procent van normale omzet’

Het is hoogseizoen, maar zomerweer wil het maar niet worden. Een domper voor toeristen en strandondernemers. “Het lijkt wel herfst.”

Door

Een straffe zeewind jaagt over het strand van Kijkduin. Zand bedekt de verlaten loungebanken. Het strand is nagenoeg uitgestorven. Alleen een surfklasje waagt zich deze ochtend in de branding. “Het valt een beetje tegen,” zegt Rudy van Tongeren uit Valkenswaard. Aan de zijkant van hun strandhuisje zit hij met het gezin even uit de wind. De kinderen spelen in het zand.

Toen ze dit huisje een half jaar geleden boekten, hadden ze iets anders verwacht. “Een mooi zonnetje,” zegt hij. In plaats daarvan regen, afgewisseld met stevige wind. Alleen vorige week vrijdag, toen het weer nog te pruimen was, heeft Van Tongeren een plons in zee genomen. “Gisteren zijn we met de kinderen naar Scheveningen geweest, naar Sea Life. En we gaan nog naar Naturalis. Dat soort dingen.”

Spelbreker

Het is hoogzomer, volgens de kalender dan. De vele regenbuien en harde wind doen anders vermoeden. Het slechte weer is een spelbreker voor badgasten, toeristen en strandondernemers. Tot en met volgende week woensdag wordt regen verwacht. Al die tijd blijft de temperatuur onder de 20 graden. Het zomerseizoen dreigt in het water te vallen.

 

Er is altijd wel aanloop, maar we missen de massa
Guido Venema, De Golfslag

 

“Het weer is om te janken, het lijkt wel herfst,” verzucht Wilfred van Leeuwen, eigenaar van strandpaviljoen De Kwartel. “Het voorjaar begon al slecht. Maart en april waren koud, vervolgens kregen we die aanhoudende noorderwind. Achter het glas was het dan 25 graden, maar in de wind moest je een jas aan.” De dagen dat hij dit jaar de strandbedjes heeft uitgezet, kan hij op twee handen tellen. Toch wil hij niet somberen. “Het restaurant zit ’s avonds vol, we mogen niet klagen. Uiteindelijk hebben we alles in de hand behalve het weer. Het seizoen duurt nog drie maanden. Laten we hopen op een mooie nazomer.”

Ook op Scheveningen drukt het slechte weer zijn stempel. “Er is altijd wel aanloop, maar we missen de massa,” zegt Guido Venema van strandtent De Golfslag. “Dat is retebelangrijk voor ons in juli en augustus. Nu draaien we tien procent van de omzet op zonnige zomerdagen.” Alleen maar zon is ook niet alles, weet hij. “Dat was vorig jaar. Toen liep het op een gegeven moment ook terug, de mensen waren strandmoe. Maar deze regen is wel extreem, hoor. Je moet ver teruggaan voor zo’n slechte zomer.”

Depressies

Het tegenvallende weer is te wijten aan de zogeheten straalstroom, legt Peter Visser, zelfstandig weerman in Kijkduin, uit. Die ontstaat als warme en koele luchtstromen op elkaar botsen. “De straalstroom hangt nu boven België en Frankrijk, wat de weg vrijmaakt voor depressies. Dat blijft nog wel even zo. De komende dagen zijn niet veel soeps.”

Toch is het voor Nederlandse begrippen een vrij normale zomer, nuanceert hij. “In juni hadden we nog een lokale hittegolf met temperaturen boven de dertig graden. Wat dit jaar opvalt, is de watertemperatuur. De Noordzee is nu 19 graden, eigenlijk iets te warm. De Middellandse Zee is op sommige plekken zelfs al 27 graden, veel te warm voor de tijd van het jaar. Dat gaat later gigantische buien geven.”

 

Es gibt kein schlechtes Wetter, nur schlechte Kleidung
Franziska Burezah, Duitse toerist

 

Of we nog stralende zomerdagen gaan zien? Eind volgende week klaart het op, zegt Visser. “Die zaterdag zou het weleens 25 graden kunnen worden, maar dat is nog ver weg.” Tegelijk tempert de weerman de verwachtingen. “Halverwege augustus kan het omslaan. Dat heeft te maken met die straalstroom. En we krijgen waarschijnlijk een noordwestelijke wind. Dan gaat de temperatuur vanzelf omlaag.”

Vakantiegangers kiezen eieren voor hun geld en zoeken hun geluk binnen. Zo is het veel drukker dan gewoonlijk in de zomer bij binnenspeeltuinen als MonkeyTown, meldt AD Haagsche Courant. Ook bij het Mauritshuis is het ‘lekker druk’, zegt een woordvoerder. “Maar in hoeverre dat door het weer komt, is moeilijk te zeggen. Het is de hele zomer al zo. Echt museumweer.”

strandweer kijkduin

Straffe wind op het strand van Kijkduin. (Nicolas Rijnfrank)

Bodywarmer en muts

Op Kijkduin zit Franziska Burezah ingepakt in een bodywarmer, muts en capuchon op de veranda van haar strandhuisje. Comfortabel leunt de Duitse toerist in een strandstoeltje. Ze is niet zo onder de indruk van het slechte weer. “In Duitsland zeggen we: An der Nordsee, es gibt kein schlechtes Wetter, nur schlechte Kleidung. Sinds mijn jeugd kom ik jaarlijks naar de Haagse kust, dus ik ben wel wat gewend.”

Met haar kinderen heeft Burezah net een reis in Marokko achter de rug. Bloedheet was het. “De kou hier was wel een beetje een shock,” grijnst ze. “Het maakt niet uit. Als het regent, zitten we gezellig binnen.” Alleen de wind had van haar minder gemogen. Nu waarschuwt de reddingsbrigade dat het te gevaarlijk is om te zwemmen. “Jammer, de kinderen zijn er dol op. Toen we vorige week vrijdag aankwamen, renden ze meteen de zee in.” Of de kinderen al naar huis willen? “Nein!”

De redactie biedt dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van