Hogere prijzen koffie, wordt Haags bakkie voor de happy few?
De prijs van koffiebonen stijgt naar recordhoogte. En dat heeft uiteindelijk invloed op de betaalbaarheid van een ‘bakkie pleuâh’.
Nee, ze gaat haar prijzen voorlopig zeker niet verhogen, zegt Gabriella Dal Zotto beslist. In haar ijs- en koffiesalon Florencia in de Torenstraat rekent ze twee euro voor een kop koffie, een beduidend lagere prijs dan op veel andere plekken in de stad. “We verdienen er heel weinig op, maar we willen voor iedereen bereikbaar blijven: groen, geel, rijk, arm, dun en dik. Als de inkoopprijs zo omhooggaat, moet je op een gegeven moment toch een beetje mee, maar onze prijzen zijn altijd laag geweest.”
Koffie wordt in rap tempo duurder. De wereldwijde koffieprijzen stegen vorige week naar het hoogste niveau sinds 1977. De prijs van arabicabonen, de meest geconsumeerde koffiesoort, nam in een jaar tijd met 64 procent toe. Robusta werd in diezelfde periode 62 procent duurder. De hoge prijzen worden onder meer veroorzaakt door mislukte oogsten als gevolg van weersextremen, speculatie op de koffiemarkt en naderende Europese wetgeving die ontbossing tegen moet gaan. Om de daarmee gepaard gaande onzekerheid te omzeilen, kopen koffiehandelaren alvast flink in, wat de prijs opdrijft.
Oude voorraden
Dat betekent niet dat de prijs voor een kop koffie in de horeca direct meestijgt, zegt Martijn Goedegebuure, eigenaar van SunSun Coffee op het Goudenregenplein. “Voordat het effect van de hogere prijzen voor jou als koffie drinkende consument merkbaar is, ben je wel even verder. We gaan eerst door onze oude voorraden heen, die we voor de oude prijzen gekocht hebben. Maar volgend jaar gaan we het zeker merken.”
Als ik vier euro reken voor een cappuccino, haken mensen af
Over het algemeen zullen de prijzen voor een ‘bakkie’ in luxere zaken sneller stijgen dan in kiosken en koffiehuizen, verwacht Bregje Deben, koffie-expert en auteur van het boek ‘De prijs van mijn koffie’. Die laatste twee typen zaken nemen meestal koffie af van grote, commerciële branders die flinke reserves hebben en goede afspraken kunnen maken met leveranciers. Zaken met ‘specialty coffee’, koffie van hoogwaardige kwaliteit, werken vaker met kleinere branders die versere koffie en minder voorraad hebben. “Dus moeten ze de prijsstijging sneller doorberekenen aan de gast,” zegt Deben. “Maar die is daar ook wat makkelijker in; je zit al in het luxesegment, dan maakt dat ene kwartje ook niet meer zoveel uit.”
Goedegebuure erkent dat zaken zoals de zijne ‘iets meer ruimte’ hebben. “Omdat wij hard kunnen maken dat we echte kwaliteitskoffie verkopen waarvoor de boer ook nog een eerlijke prijs krijgt. Onze klanten snappen dat verhaal en hebben er daarom begrip voor dat de prijs af en toe omhoog kan gaan.” In september verhoogde hij voor het eerst in tweeënhalf jaar enkele prijzen met tien tot vijftien cent, om de inflatie en de gestegen inkoopprijzen te compenseren. Meer is vooralsnog niet nodig, omdat de marge op koffie ‘redelijk gezond’ is, maar Goedegebuure denkt ook dat er een grens zit aan wat mensen willen betalen. “Reken ik vier euro voor een cappuccino, dan haken heel veel mensen af. Maar er komt een punt dat we daar wel naartoe moeten.”
Golfbeweging
Stijgen de prijzen, dan is het aannemelijk dat ons koffiegebruik verandert, stelt Deben. “De consumptie van koffie is altijd een culturele golfbeweging geweest. De generatie van mijn ouders dronk grote potten filterkoffie, later werden espresso en cappuccino populair. Als koffie duurder wordt, passen mensen hun gedrag daarop aan. Bijvoorbeeld door geen tweede kopje meer te bestellen, of alleen nog koffie te halen bij hun favoriete zaakje. Maar we blijven altijd koffie drinken, het is diep ingebed in de Nederlandse cultuur.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.