Gemeente heeft nog geen alternatief voor Gazprom, wil ontheffing van sancties

De gemeente is er nog niet in geslaagd een nieuwe gasleverancier te vinden. Den Haag wil ontheffing van Europese sancties tegen Rusland, zodat ze tot het eind van het jaar klant kan blijven bij Gazprom.

Door

Geen enkele energieleverancier heeft zich ingeschreven op de Haagse aanbesteding, die tot eind juli liep. Wel heeft ‘een aantal partijen’ belangstelling getoond, schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. De verwachting is dat pas in januari een andere gasleverancier is gevonden.

Hierdoor kan de gemeente niet voldoen aan sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Overheden die gas afnemen van Gazprom, een staatsbedrijf dat nauw verweven is met het Kremlin, moeten uiterlijk 10 oktober zijn overgestapt op een nieuwe leverancier. Net als honderdtwintig andere gemeenten is Den Haag klant bij Gazprom Energy, een Nederlandse dochteronderneming van de Russische energiereus.

Tien Gelderse gemeenten hebben met hun aanbesteding wel beet. Onder meer Apeldoorn, Ede en Zutphen stappen over op Vattenfall.

Ontheffing van sancties

Het Haagse stadsbestuur gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vragen om ontheffing tot 1 januari. Bij uitzondering kunnen gemeente die sancties schenden worden ontzien, bijvoorbeeld omdat er geen haalbaar alternatief is voor de energievoorziening. ‘Dat is op dit moment het geval voor de gemeente,’ meent het college, dat ervan uitgaat dat de ontheffing wordt verleend.

Gezien het haperend aanbod en de grote prijsschommelingen staan energiebedrijven niet te popelen om nieuwe verplichtingen aan te gaan. Eerder signaleerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al ‘een zeer beperkte bereidheid’.

Toch denkt de gemeente voor het einde van het jaar een nieuwe leverancier te hebben gevonden. Nu de aanbesteding is mislukt, mag men direct onderhandelen met energiebedrijven, wat meer speling biedt. Het adviesbureau dat het proces begeleidt, ‘verwacht dat bezwaren van partijen kunnen worden weggenomen en er tijdig een nieuwe overeenkomst kan worden gesloten,’ schrijft het college. Verder uitstel is onmogelijk: de gemeente had tot deze week om het Gazprom-contract met een jaar te verlengen.

Kritiek op ministerie

Intussen zwelt de kritiek aan op het ministerie. Nederland is namelijk het enige land dat Europese dochterondernemingen van Gazprom heeft gesanctioneerd, berichtte ‘Nieuwsuur’ vorige week. De Nederlandse leverancier Gazprom Energy is onderdeel van het Duitse Gazprom Germania. Hiervan is het Russische moederbedrijf op papier nog eigenaar, maar in praktijk heeft de Duitse staat de controle overgenomen. Mogelijk wil de regering in Berlijn het concern, dat ook niet langer de naam ‘Gazprom’ draagt, zelfs nationaliseren. Volgens de Duitsers is er daarom geen reden tot sancties. Het ministerie is echter niet overtuigd.

En dus moeten gemeenten in allerijl nieuwe contracten sluiten tegen veel hogere prijzen. Jaarlijks verbruikt de gemeente Den Haag zo’n 2,7 miljoen kuub aardgas, waarmee kantoren, zwembaden, theaters en ander vastgoed worden verwarmd, opgeteld ruim zestig gebouwen. Hoeveel duurder het stadhuis straks uit is, valt met de huidige schommelingen niet te zeggen. ‘Het blijft daarom van groot belang maatregelen te treffen om het verbruik van aardgas te reduceren,’ aldus het college.

 

Standaardportret
Bekijk meer van