Deelauto wint terrein in Den Haag dankzij coöperatieve buurtbewoners
De parkeerdruk in Den Haag is hoog, ruzies over vergunningen en parkeerplaatsen zijn aan de orde van de dag. Maar voor een groeiende groep Haagse autodelers is dat verleden tijd.
“Soms moet je een paar minuutjes lopen of fietsen, maar het is eigenlijk nog nooit voorgekomen dat er geen enkele auto beschikbaar was.” Walter Dresscher, oprichter van DEEL, opent de deelauto-app op zijn telefoon. “Dat groene vinkje betekent dat het voertuig nog beschikbaar is. Een reservering plaatsen in de app, loskoppelen van de laadpaal – in Den Haag zijn alle voertuigen van DEEL elektrisch – en je bent klaar om te gaan.”
Vier jaar geleden startte Dresscher in zijn eigen Bomenbuurt het eerste coöperatieve autodeelproject. Een primeur, want deze vorm van autodelen bestond nog niet. Maar de populariteit groeit en inmiddels is DEEL ook buiten de hofstad bekend, met coöperaties in Amsterdam en Utrecht. In de Bomenbuurt neemt het deelautogebruik toe. Dresscher: “We krijgen er iedere week wel één nieuw lid bij.”
Eigenaarschap
Het concept van DEEL is eenvoudig. Buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in een deelauto verenigen zich in een coöperatie. Wanneer er voldoende animo is, worden deelauto’s aangeschaft. Leden betalen een vast bedrag per maand aan contributie en een vast uur- en kilometertarief voor de gemaakte autoritten. Daarnaast kan iedere coöperatie regelingen toevoegen, zoals korting in de daluren of gratis rijden na middernacht.
Anders dan bij commerciële autodeelprojecten als Greenwheels zijn de deelauto’s het bezit van de gebruikers. Dit vraagt meer organisatorische inspanning van de buurtbewoners, maar is door het ontbreken van een tussenpartij ook een stuk goedkoper. En deze manier van autodelen heeft nog een ander voordeel. “Dat gevoel van eigenaarschap is heel belangrijk voor de manier waarop mensen met de voertuigen omgaan,” aldus Dresscher. “Als je niet weet met wie je een auto deelt, ben je minder voorzichtig. Bij ons zie je daarom dat de schadelast lager ligt.”
Weggepest
Nederlanders zijn verknocht aan hun auto, weet Dresscher uit eigen ervaring. In 2018, een jaar voordat hij met DEEL begon, zocht hij al naar een manier om autodelen te stimuleren. Met het project Vrijstraat hoopte hij buurtbewoners te overtuigen hun eigen auto in te leveren. De parkeerplekken die hiermee zouden vrijkomen, konden dan op een andere manier worden gebruikt, zo was het idee. Zijn initiatief kreeg zoveel weerstand dat zelfs de Britse krant The Guardian erover berichtte. “Mensen hadden niet door dat het ging om vrijwillige deelname,” vertelt Dresscher. “Ze hadden heel erg het gevoel dat ze uit hun auto werden gepest.” Het mislukken van de Vrijstraat zette hem aan het denken. “Door met coöperaties te werken, kunnen bewoners zelf de auto’s kiezen en de prijzen bepalen.”
Mensen hadden het gevoel dat ze uit hun auto werden gepest
Die aanpak had succes. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd leden zich bij DEEL aangesloten. Maar ook andere organisaties zien de populariteit van autodelen toenemen. “Wij zijn sinds 2022 actief in Den Haag en zijn in de tussentijd gegroeid naar zes deelauto-initiatieven in de stad,” vertelt Sanne Overbeek, kwartiermaker bij OnzeAuto. “Wij werken niet met coöperaties, maar verder lijkt ons concept veel op dat van DEEL. Het initiatief voor een autodeelproject ligt altijd bij de buurtbewoners.”
In Laak wist buurtambassadeur Tonnes Blonk genoeg buurtgenoten te overtuigen zich bij een autodeelproject aan te sluiten, en dat aantal groeit gestaag. Over twee weken wordt de derde deelauto geleverd, vertelt hij aan de telefoon. “Het is nog niet gelukt om een coöperatie te beginnen, want daar hebben we meer leden voor nodig. In Laak merk je dat mensen toch wat conservatiever denken over autobezit. Dat het is gelukt om deelauto’s te plaatsen, is wat dat betreft best bijzonder.”
Parkeren
Ook vanuit de gemeente wordt autodelen flink gestimuleerd. Vorige week wees het college vijf extra parkeerplaatsen aan die exclusief bedoeld zijn voor de stalling van deelauto’s. Mede daardoor hebben alle voertuigen van DEEL en OnzeAuto een vaste plek in de wijk. In een reactie laat de gemeente weten druk bezig te zijn met een uitgebreide strategie en een uitvoeringsprogramma om autodeelgebruik verder te bevorderen.
Dresscher is er in ieder geval van overtuigd dat coöperatief autodelen voor 90 procent van de Haagse autorijders interessant kan zijn. Al weet hij ook dat het een kwestie van een lange adem is. “Het gaat vooral om een andere manier van denken. We kopen ook geen trein of vliegtuig. Van veel dingen accepteren we dat we ze zelf niet hoeven te bezitten. Voor auto’s kan dat ook.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.