Drie jaar cel geëist tegen kunstenaar Julian Andeweg

De omstreden Haagse kunstenaar Julian Andeweg hoorde woensdag drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk tegen zich eisen in de Amsterdamse rechtbank.

Door

Hij wordt beschuldigd van verkrachting, aanranding en mishandeling. Zes vrouwen in Den Haag en Amsterdam deden aangifte. Andeweg (36) ‘heeft alleen zijn eigen belang op het oog gehad, ten koste van het veiligheidsgevoel van vrouwen’, zei de officier van justitie. In de eis is meegenomen dat hij narcistische trekken heeft, lijdt aan een borderlinestoornis en verslaafd was aan verschillende middelen.

De kunstenaar, die geen bezwaar heeft tegen de vermelding van zijn naam, erkent dat hij in Den Haag zijn voormalige vriendin heeft mishandeld. Hij zou haar een keer hebben ‘geschopt’ of ‘met de ‘vlakke hand’ hebben geslagen. De vrouw zelf zegt gedurende een langere periode stelselmatig te zijn mishandeld.

 

De kunstwereld en de politie deden jarenlang niks
Een van de vrouwen op zitting

 

De beschuldigingen van aanranding en verkrachting wuifde hij weg als ‘hetze’. Hij zou dronken zijn geweest of onder invloed van drugs op feestjes waar het gezellig was. “Mijn bestaan was seks, drugs en rock-’n-roll. Dat wordt aangemoedigd in de kunstwereld, het heeft ook bijgedragen aan mijn succes. Het was normaal om elke week een nieuwe vrouw over de vloer te hebben,” aldus de kunstenaar.

Maar de aangiftes waren duidelijk en gedetailleerd. Een van de vrouwen op de zitting: “De kunstwereld en de politie deden jarenlang niks. En zo kon hij zijn gang blijven gaan en nieuwe slachtoffers maken.”

Enfant terrible

Andeweg studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam en – van 2012 tot 2015 – aan de Koninklijke Academie (KABK) in Den Haag. Daar gold hij als een getalenteerd enfant terrible. De staf van de KABK wist dat er klachten waren over Andeweg, maar ondernam niets. Samen met andere schandalen leidde dit in 2021 tot het opstappen van directeur Marieke Schoenmakers.

Haar opvolger, Ranti Tjan, is intussen ook alweer weg. Hij raakte in conflict met de raad van toezicht. De kunstwereld bleef wegkijken. In 2018 werd Andeweg nog genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. In dat kader werd werk van hem getoond in het Paleis op de Dam.

Standaardportret
Bekijk meer van