VVD blijft stijgen, D66 levert in

De opmars van de Haagse VVD gaat door. Als er vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan worden de liberalen de grootste partij met zeven zetels.

Door

De opmars van de Haagse VVD gaat door. Als er vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan worden de liberalen de grootste partij met zeven zetels. Dat zijn er drie meer dan ze nu hebben en is er één meer dan bij de eerste peilingen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O research, dat drie keer de stemming in Den Haag peilt in aanloop naar de verkiezingen op 21 maart. Woensdag presenteerden de onderzoekers de tweede-ronderesultaten op het stadhuis.

D66 was bij de eerste peiling nog de grootste partij, maar levert nu twee zetels in en komt uit op zes in totaal. Verder is er in de top 4 weinig veranderd. Groep de Mos/Hart voor Den Haag wint er nog een zetel bij en staat net als D66 op zes zetels. GroenLinks blijft stabiel ten opzichte van de eerste peiling op vijf zetels. “Dit laat overduidelijk zien dat de vorige keer geen toevalstreffer was. Hagenaars willen verandering, steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk,” zegt lijsttrekker Arjen Kapteijns.

College

Als dit de uitslag zou zijn van de verkiezingen, heeft het huidige college van VVD, PvdA, CDA, HSP en D66 geen meerderheid meer. Zij staan nu op 22 van de 45 zetels. Het CDA van lijsttrekker Karsten Klein stabiliseert op drie zetels en de VVD staat dus op winst. De andere drie verliezen. Het verlies van de PvdA blijft voorlopig beperkt (van zes naar vier; de hardste klappen vallen bij de HSP (van vijf naar twee).

In de oppositie zijn kleine verschuivingen te zien. Een opvallende winnaar in de eerste peiling was de ChristenUnie/SGP van Pieter Grinwis. Hij steeg van één naar drie zetels. Maar die winst is nu weg, in deze peiling staat de partij weer op de ene zetel die ze nu ook bezetten. De SP is weer terug op het huidige peil van twee zetels. 50PLUS is nog altijd de enige nieuwkomer met eveneens twee zetels in de huidige voorspellingen. De grootste oppositiepartij, de PVV, blijft steken op vier.

Grootste

Het lijkt duidelijk dat de strijd om wie de grootste wordt, gaat tussen de VVD, D66, Groep de Mos en GroenLinks. De laatste twee zouden hiermee aanspraak kunnen maken op het toetreden tot de macht.

Het tweede onderzoek van I&O research werd uitgevoerd tussen maandag 29 januari en zondag 11 februari. Dat betekent dat effecten zoals het vertrek van VVD-minister Halbe Zijlstra of het succes van D66 met de invoering van de donorwet nog niet zijn weergegeven. Over het algemeen heeft landelijke politiek veel invloed op de stemkeuze van kiezers in de gemeenteraad. De laatste meting van I&O research wordt bekend op 14 maart. Over het algemeen zit er een marge van twee zetels in het onderzoek.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van