Pracht bijeengebracht

In Den Haag wonen Hagenaars en Hagenezen, staat in de leerboekjes. Beide kampen komen aan het woord op ‘Den Haag is HOT’.

Door

Door Eric Korsten

Het feest der democratie, zoals de gemeenteraadsverkiezingen wel worden genoemd, werpt zijn silhouet ver vooruit. Er wordt in de stad al lustig gedebatteerd – onder meer door deze krant – en ook Het Nationale Theater doet een duit in het ‘groen-geile’ zakje met ‘Den Haag is HOT’, een verkiezingsavondje in de Koninklijke Schouwburg. Een niet-politieke duit evenwel: “We zijn geen politieke instelling,” legt kwartiermaker Paul Slangen van de HOT-avonden uit. “We zoeken naar het wezen van Den Haag. We gaan niet in discussie, maar in gesprek.” Het verschil? “In een discussie concentreer je je op jezelf, in een gesprek kijk je naar de ander.”

De verkiezingen vormen de aanleiding voor het schetsen van contouren van de toekomstige stad. Slangen: “Een ander, hopelijk nog beter Den Haag.” Vier opvallende inwoners gaan in gesprek met elkaar. Keurig twee aan twee verdeeld over Hagenaars en Hagenezen, de twee bloedgroepen die met en over elkaar graag goedaardige bonje en grappen maken. Het viertal bestaat enerzijds uit rasbestuurder en oud-burgervader Wim Deetman en de bruggenbouwende historica Valika Smeulders (‘Den Haag was belangrijker voor de Gouden Eeuw dan Amsterdam’) en anderzijds uit ondernemer alias behangkoning John van Zweden en ADO-voetballer Tommie Beugelsdijk, dit seizoen negen keer basisspeler en, als verdediger, één doelpunt op zijn naam. Maar net zo belangrijk: hij is maatschappelijk eredivisiespeler van het jaar door zijn niet-aflatende inzet voor de stichting Geef Racisme de Rode Kaart en de Daniel Den Hoed Stichting.

Scheidslijn

Aan Beugelsdijk – met zestien jaar aan trouwe groengele clubgeschiedenis een volksheld van vele Hagenezen – is de traditionele scheidslijn tussen Hagenees (veen) of Hagenaar (zand) niet besteed. “Ik zie het verschil niet. Ja, als je in een bepaalde buurt geboren bent, heet je opeens ‘Hagenees’ of juist ‘Hagenaar’ te zijn. Maar voor mij komt dat allemaal toch op hetzelfde neer,” zegt de profvoetballer (1990) van Alles Door Oefening, die Wateringse Veld als geboortegrond heeft.

“Ik heb altijd in Den Haag gewoond, op eventjes een uitstapje richting Rijswijk en een jaartje Frankfurt in seizoen 2014-2015 na. In die periode was ik gecontracteerd door FSV. Als jonge jongen kwamen er toen heel wat veranderingen op me af. Daardoor ben ik er maar kort gebleven. Wel merkte ik meteen het verschil met Den Haag. Al was Frankfurt ook prima, hoor. Maar ik meet nu eenmaal alles aan Den Haag af, zie alles door een Haagse bril. Hier stap ik, wat er ook gebeurt, altijd blij rond.”

Toekomst

Of hij ook medio volgend jaar inwoner van Den Haag is, kan hij nu niet zeggen. “In de voetballerij kan van dag op dag alles veranderen. Mijn contract bij ADO loopt komende zomer af. Je weet nooit precies wat er dan gaat gebeuren.” Als toekomstdroom ziet hij in de stad graag meer voorzieningen voor jongeren verrijzen: ”Meer buitenspelen, buiten is hier weinig te doen. Geen uitgaansgelegenheden zoals cafés of discotenten, maar plekken waar je je fysiek kunt uitleven, waardoor jongeren als het ware achter de verslavende playstation en de mobiel vandaan komen. Meer ruimte voor straatvoetbal bijvoorbeeld.” Ook hoopt hij op een schone, opgeruimde stad. “Een stad zonder criminaliteit, waar respect de boventoon voert.”

Op de vrijdagen 8 en 15 december struint Het Nationale Theater met een camera rond op de Haagse Markt. Kooplui en koopjesjagers kunnen dan hun toekomstwens uitspreken. Op de gespreksavond wordt daarvan een compilatie vertoond. Er is dan ook live ‘zendtijd’ voor alle Haagse politieke partijen, en in de foyer is een verkiezingsmarkt. En zo doet de politiek dan toch zijn zegje. Zangeres en actrice Naomi van der Linden, Anastacia Larmonie, de HNT-huisband en acteurs van Het Nationale Theater zorgen voorts voor de nodige muzikale en theatrale omlijsting.

‘Den Haag is HOT’, maandag 18 december, 20.15 uur, Koninklijke Schouwburg.

Meer informatie: www.hnt.nl

| Fotocollage: HNT/PR

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van