Maarten Wansink vervangt Jappe Claes

In opspraak geraakte Claes ’trekt het niet meer’.

Door

Acteur Maarten Wansink (1957) vervangt Jappe Claes in het ‘Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)’. Claes (65) heeft zich deze week ziek gemeld nadat hij eerder in het nieuws kwam wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Claes is kort en bondig aan de telefoon. Met een onvervalst Vlaamse tongval zegt hij nog voordat er een vraag is gesteld: “Mevrouw, ik weet al wat u wilt gaan vragen, maar ik moet u daarvoor doorverwijzen naar Walter Ligthart.” Normaal staat de acteur avond aan avond in de spotlights. Nu moet hij even niets van aandacht weten. Nadat hij in 2015 al negatief in het nieuws kwam, raakte Claes vorige week opnieuw in opspraak. Actrices die ooit aan de Amsterdamse Theaterschool studeerden, beschuldigden Claes – destijds docent aan die school – wederom van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.

Ligthart, de zakelijk directeur van Het Nationale Theater (HNT), zat vorige week vrijdag in de zaal van Theater de Veste in Delft waar ‘Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)’ werd opgevoerd. “Claes kwam na afloop naar me toe en zei: ‘Ik trek het niet meer’.” Daarna stuurde het HNT een persbericht rond waarin stond te lezen dat ‘Jappe Claes in overleg met de directie van Het Nationale Theater heeft besloten terug te treden uit het ensemble’. Na een aantal afgelaste voorstellingen zal het HNT op 1 november in de Leidse Schouwburg de eerste Shakespeare-voorstelling spelen.

Maarten Wansink
Maarten Wansink speelde in Fragments of journeys towards the Horizon op Oerol, op locatie in Rotterdam en in Wales, Harlech Theatre. De afgelopen periode speelde hij in de musical Soldaat van Oranje, Kabaal en Liefde bij Theaterproductiehuis Zeelandia maar ook de schoonvader van Johan Cruijff in de dramaserie van de VPRO. Hij regisseerde daarnaast Titanic, hRichard III en Erik van Muiswinkel / Justus van Oel. Hij speelde voor diverse gezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam en De Blauwe Maandag Compagnie. 

Abonnee worden? Klik dan hier

Bekijk meer van