Geloof, hoop en liefde op zondagmiddag

Peter Heerschop duikt het theater in met ‘De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show’ die het midden houdt tussen de voetbalkantine, de kerk en de stamkroeg.

Door

Eventjes koesterde Peter Heerschop de vermetele hoop om in de gulden voetsporen te treden van Paul van Vliet, toen die hem zelf had verteld dat hij zou stoppen met zijn zondagmiddagprogramma’s in de Koninklijke Schouwburg.

“Ik heb me aangeboden, want het lijkt me mooi om de liefdevolle, hoopgevende boodschap die hij zo treffend en op zo’n mooie toon weet te brengen, voort te zetten. Maar met Harrie Jekkers stond er in de coulissen al een opvolger warm te lopen. Prima hoor, dat zal vast volle zalen opleveren.”

En dus tijgt gelauwerd cabaretier (onder meer NUHR), geboren columnist (Radio 538) en getogen BN’er (tv) Peter Heerschop nu voor een aantal zondagmiddagen naar Theater aan het Spui. Heerschop: “Past ook beter bij mij.” Hij wil samen met zijn gehoor in de foyer een ouderwets gezellig samenzijn aanrichten.

In een huiskamerachtige caféopstelling en met koffie, bier of wijn op tafel gaat hij in alle gemoedelijkheid de voorbije week eens doornemen. ‘De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show’ is aldus zijn eigen ‘Keek op de Week’, zogezegd.

Lieve Marianne

Iets soortgelijks doet hij eigenlijk al, jaar in jaar uit, op de vrijdagochtend, als columnist voor Radio 538 met ‘Lieve Marianne’. “Maar,” legt Heerschop uit, “het verschil is dat bezoekers aan het woord komen en er live opvallende gasten worden uitgelicht. Dat hoeft niet bij voorbaat een Bekende Hagenaar, BH’er, te zijn.”

“Het kan ook gaan om een veelgeprezen supermarkthouder of een zwerver uit een stadsdeel, zoiets is mij net zo lief. Hagenaar of Hagenees, dat maakt mij ook niet uit. In gezamenlijkheid met het publiek iets tot stand brengen is mijn doel. Ik wil niet louter meer ‘zenden’. Ik zoek graag de dialoog. En iedereen moet kunnen meedoen. Bovendien ben ik graag eens gastheer.”

 

Het is een viering, een dienst. Maar dan wel eentje op mijn manier, en zonder godsdienstige bijbedoelingen.
Peter Heerschop

 

‘De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show’ is een talkshow. “Een zondagse vertelling van geloof, hoop en liefde,” zegt hij, “een biecht richting ‘het komt allemaal goed’. Dát is het gevoel. Het moet echt een belevenis zijn en een samenkomst. Een mengvorm van een kantine na een voetbalwedstrijd, de kerk op zondag en een stamkroeg. Het is ook een viering, een dienst. Maar dan wel eentje op mijn manier, en zonder godsdienstige bijbedoelingen,” vertelt heerschap Heerschop.

Peter Heerschop formeert schaduwkabinet

De Radio 538-column ‘Lieve Marianne’, indertijd vernoemd naar zijn schaatsheldin Marianne Timmer, krijgt een plekje in dit namiddagtheaterprogramma, belooft hij. En de minister van Enthousiasme, zijn alter ego, vormt zijn onderlaag. Hij wil met bezoekers een schaduwkabinet samenstellen, bestaande uit mensen die iets waardevols te melden hebben, “maar dan niet per se uit de politieke arena afkomstig. Iedereen mag namen voordragen.”

Als gecertificeerd sportfanaat moet hij de zondagmiddagsport nu af en toe laten voor wat het is. “Ach,” zegt Heerschop, “één sportmiddag op twee maanden, dat is te doen.” De eerste ‘bijeenkomst’, die van komende zondag, valt samen met een belangrijke voetbalwedstrijd: Ajax tegen ADO Den Haag. Het laatste fluitsignaal daarvan heeft al lang en breed geklonken voordat de eerste ‘De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show’ aftrapt. “Belangrijke wedstrijd voor ADO,” vindt Heerschop. Voor Ajax niet dan? “Eh, jazeker! Zo’n wedstrijd tegen ADO is traditioneel toch altijd net ietsjes pittiger.”

‘De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show’, zondag 2 december, 17 februari, 7 april en 12 mei, Theater aan het Spui. Meer informatie en tickets: www.hnt.nl

Standaardportret
Bekijk meer van