De Betovering goes Woogie Boogie
Het internationaal kunstfestival De Betovering bereikt dit jaar de onttoverende leeftijd van volwassenheid. Wat heeft het tot nu teweeggebracht?
Door Eric Korsten
Op je allermooist, allergriezeligst, allergekst of allerpoezeligst. Met dit jaar ruim vijfhonderd nationale én internationale voorstellingen, films en workshops op vijftig locaties in de stad belooft De Betovering (18 jaar oud) weer een groots festijn te worden, vooral voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar – maar ook hun ouders blazen graag een deuntje mee.
Ervaringsdeskundige Jay Stammes (10) bezocht De Betovering voor het eerst in 2010. “Ik verveelde me. Mijn moeder wou naar een museum, maar daar had ik geen zin in. We zijn toen naar De Betovering gegaan. Dat was superleuk! Je kon er kartonnen huisjes ontwerpen, bouwen en verven. En spulletjes die ik daar had gemaakt, kon je vanuit dat huisje verkopen! Je kunt er zóveel doen. Supercool gewoon. Ik heb er eens vleugels bedacht en die uitgezaagd. Weet je wat: die mochten we meenemen! Alles is er voor jong én oud. Ik was er eens met mijn oma en een neefje. Natuurlijk bezoek ik ook voorstellingen. Vorig jaar heb ik ‘Klucht’ gezien, een klucht voor kinderen.”
“De Betovering is FEEST, in hoofdletters,” reageert Cees Debets. De tegenwoordige directeur programmering van Het Nationale Theater was voorheen onder meer zakelijk leider van jeugdtheatergezelschap Stella Den Haag en is een fervent voorvechter van theater voor de jeugd. “De Betovering is een vaste waarde geworden in Den Haag. Basisscholen verspreiden zelf de festivalbrochure! Dat gebeurt massaal, want het festival voorziet in een behoefte. Ouders kijken ernaar uit en boeken meteen kaartjes.” Theater aan het Spui was jarenlang het epicentrum van De Betovering en is tot op de dag de plek waar het zich bij uitstek thuisvoelt. Debets: “Voor families met kinderen is De Betovering een heel goede huisvriend. Het verjaagt de druilerige herfst en levert mooie ervaringen. Het is het grootste cultuurevenement voor kinderen van Nederland. Volop kijken, doen en meemaken.”
Razen
Rebecca van Leeuwen, directeur van Theaterschool Rabarber, spreekt van ‘De Betoveringtrein die raast door de stad’. Zij herinnert zich hoe Rabarber achttien jaar geleden op het festival een voorstelling speelde. “Toen een klein festival. In het Korzo Theater speelden we voornamelijk voor eigen publiek. Tegenwoordig ontwikkelen we speciaal voor De Betovering voorstellingen en workshops, in onze eigen zaal.”
Ellen van Heijningen, directeur van literair jeugdfestival Boekids, over haar ‘concullega’: “Boekids en De Betovering zijn samen volwassen geworden. Een festival voor kinderen moet de toegangsprijzen laag houden, iedereen weet dat een opgroeiend kind duur is. Maar de gemeente Den Haag denkt gek genoeg dat een jeugdfestival met minder geld toe kan dan een grotemensenfestival. Als je alle kinderen van jongs af aan met kunst en literatuur in aanraking brengt, zouden er minder oorlogen en rondschietende gekken zijn.”
Gedurende de festivalweek wordt middels uiteenlopende activiteiten vooruitgewerkt naar de ‘Betovering Woogie Boogie’, het eindfeest op zaterdag 21 oktober. Volgens De Betovering wordt dat ‘het moment om de gekleurde stad te vieren, jezelf en je creaties te laten zien’. Maar je kunt er ook lopen over de catwalk en een dansje wagen in de silent disco.
Kindercultuurfestival De Betovering, vrijdag 13 t/m zaterdag 21 oktober, vijftig locaties. Meer informatie: www.debetovering.nl
‘Mappamondo’ (2 t/m 6 jr) is een beeldende, muzikale en zintuiglijke voorstelling die prikkelt om de natuur om ons heen opnieuw te ontdekken | Foto: Ben van Duin
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer lezen over cultuur in Den Haag? Neem dan een abonnement bij DHC.