Honderd dagen lief en leed in Laak: tv-makers dompelen zich onder in wijk
Meer dan 150 uur aan materiaal schoot de crew van het tv-programma ‘100 dagen in de vergeten wijk’ in het Laakkwartier. “Wij hopen Laak uit de vergetelheid te halen.”
Niet alleen presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul dompelden zich onder in Laak voor het tv-programma ‘100 dagen in de vergeten wijk’ van de VPRO. Ook de crew betrok een woning in het Laakkwartier tijdens de filmperiode. “Dit leidt tot veel meer inzichten dan als je na een dag filmen weer naar huis gaat,” zegt regisseur Katinka de Maar. De kracht van het programma is dat de presentatoren de wijk leren kennen door stage te lopen. Zo liep Den Besten stage bij Vadercentrum Adam en Nicolaas Veul bij buurtcentrum De Wissel.
“De serie geeft een goed beeld van de wijk,” vindt Bilal Sahin van het Vadercentrum. “Aan de ene kant zie je klagende ouderen, aan de andere kant zie je ook hoe verschillende bevolkingsgroepen samenkomen in het Vadercentrum. Wekelijks trekken wij duizend bezoekers. Laak heeft zijn eigen problemen en dynamiek: de uitdaging hier is om te zorgen dat verschillende culturen elkaar leren kennen,” aldus Sahin. Hij ziet Laak niet per se als een vergeten wijk. “De gemeente heeft absoluut aandacht voor Laak.”
Trailer van de vijfdelige serie ‘100 dagen in de vergeten wijk’.
De makers van het programma kozen bewust voor Laak. “Deze wijk staat model voor vele andere wijken aan de rand van grote steden in het land. Dat het Laakkwartier onder de rook ligt van politiek Den Haag maakte deze wijk extra interessant,” verklaart De Maar. “Het is zo dichtbij, maar tegelijkertijd is het een andere wereld.”
Worstelingen
De bewoners en hun verhalen en worstelingen staan centraal in de serie. “Tim en Nicolaas zorgden ervoor dat de verhalen loskwamen. De kijker ziet de wijk door hun ogen,” legt de regisseur uit, die ook meewerkte aan de eerste twee series ‘100 dagen in je hoofd’ en ‘100 dagen voor de klas’. “Mijn droom is om een serie te maken over 100 dagen in het asielzoekerscentrum, maar de taalbarrière maakt dit lastig.”
In ‘100 dagen in de vergeten wijk’ komen spilfiguren uit de wijk voorbij, zoals Sahin en de eigenaar van koffiehuis De Aanloop, arbeidsmigranten, mensen met schulden en bewoners die zich inzetten voor de wijk komen. “We bieden geen oplossing voor de problemen die hier spelen, maar we laten zien hoe dit stadsdeel in elkaar steekt.”
Ik hoop dat mensen zien dat Laak ook een wijk is waar men naar elkaar omkijkt
Onthutsend vond de regisseur de Poolse arbeidsmigrant die door lichamelijke klachten als gevolg van eenzijdig werk in de kassen niet meer kon werken. “Vaak zie je ook dat tussenpersonen veel geld opstrijken van arbeidsmigranten,” zegt De Maar. Ook de eenzaamheid onder ouderen speelt een rol in de serie. “Die worden één keer per dag gebeld door welzijnswerkers om te horen hoe het gaat, maar is dat genoeg? Ook zijn er mensen met grote schulden, dan vraag je je af waarom zij niet eerder in beeld zijn gekomen bij instanties.”
Hartverwarmend vond De Maar de vrouw die samen met haar zoontje de straten schoonhoudt en daar filmpjes over post op sociale media. “Ik hoop dat mensen zien dat Laak ook een wijk is waar men naar elkaar omkijkt. Wat mij persoonlijk opviel, is de vriendelijkheid op straat. Veel mensen groeten elkaar. Verbindende factoren zijn heel belangrijk in Laak. Neem het Vadercentrum.”
Tim den Besten
De Maar is trots is op het eindresultaat. In totaal worden de komende weken vijf afleveringen getoond. De regisseur is ondertussen alweer bezig met het volgende seizoen van het programma. Hieraan zal alleen Nicolaas Veul meedoen. Presentator Tim den Besten is ernstig ziek. Daarnaast loopt er een onderzoek naar hem vanwege drie aanklachten van identiteitsmisbruik op een datingapp.
‘Ons medeleven gaat uit naar eenieder die hierbij betrokken is. De VPRO vindt het, ook in het belang van alle betrokkenen, belangrijk om het onderzoek af te wachten. De hoofdredactie van de VPRO heeft, mede gezien de aard van de serie en het belang van het onderwerp, de afweging gemaakt om ‘100 dagen in de vergeten wijk’ conform planning vanaf 29 november uit te zenden,’ liet de VPRO hierover weten in een eerder statement.
‘100 dagen in de vergeten wijk’ is te zien op woensdagavonden, 21.20 uur, NPO 3. De eerste aflevering is terug te kijken via NPO Start.