Boek gewijd aan die ene hit: ‘Radar Love’ viert 50-jarig jubileum

Het magnum opus van Golden Earring, wereldwijd geboekstaafd als ‘the ultimate drivin’ song’, bestaat deze maand vijftig jaar. Dat wordt gevierd met een boek: ‘Radar Love 50 Jaar’. Een halve eeuw geschiedenis in tekst, beeld en lijstjes, van een song, een begrip en een merknaam.

Door

Nee, als Golden Earring dachten met de single ‘Radar Love’ het door hen zo begeerde Engeland te veroveren, konden ze dat wel vergeten. ‘De compositie is nog altijd het tere punt bij George Kooymans,’ onderstreepte Felix Meurders die stelling in Muziekkrant Oor. De heren hebben het de radiodiskjockey al lang en breed vergeven. Bij Meurders thuis hangt diens gewraakte recensie van ‘Radar Love’ ingelijst aan de muur, met vriendelijke groet van Rinus Gerritsen. Meurders trekt in het voorwoord van het jubileumboek ‘Radar Love 50 Jaar’ het boetekleed aan, al voert hij wel ter verdediging aan dat hij de recensie binnen een uur na ontvangst van het dj-exemplaar moest aanleveren.

Een boek over één song. Niet uniek, wel bijzonder. Het begint met een reconstructie van het ontstaan van de klassieker, gevolgd door een chronologisch verslag van de verdere geschiedenis van ‘Radar Love’.

 

Uiteindelijk gaven de ‘hoge dansbaarheid’ en de ‘discotheekvriendelijkheid’ de doorslag

 

De interessantste coverversies passeren de revue, maar de aandacht gaat ook naar het vele gebruik van het nummer in commercials, films, tv-series en cartoons, tot aan verjaardagskaarten toe, die in plaats van ‘Happy Birthday’ ‘Radar Love’ als tune hebben bij het openklappen. Alles nog eens samengevat in een zijdelings meelopende ‘time travel’-strook. In het laatste deel heersen de lijsten. Diepgang en trivia vullen elkaar moeiteloos aan in het rijkelijk en speels geïllustreerde boek, waarin diverse items zijn voorzien van een QR-code die linkt naar een filmpje of anderszins.

Doorwaakte nacht

En dan is er dus dat voorwoord van Meurders. Ach, hoeveel liedjesschrijvers hebben op de beroemde vraag ‘Hoe schrijf ik een hit?’ niet geantwoord: ‘Als ik dat zou weten, was ik nu stinkend rijk.’ De Earring zelf hadden ook geen idee, toen Barry Hay, als tekstschrijver, en George Kooymans, als componist, met dit nummer op de proppen kwamen. Ze wisten na voltooiing zelf niet eens dat ‘Radar Love de single zou worden. Was het niet meer een typische lp-track, alleen al vanwege de lengte van zesenhalve minuut?

Uiteindelijk gaven de ‘hoge dansbaarheid’ en ‘discotheekvriendelijkheid’ de doorslag, zoals uit de publieksreacties bij optredens bleek, om het nummer – ingekort – op 45 toeren uit te brengen. Dat ‘Radar Love’ gaandeweg zou uitgroeien tot de wereldwijd erkende ultimate drivin’ song hadden ze zelf ook nooit bedacht.

Hay schreef de definitieve tekst, na eerdere vruchteloze pogingen, in zijn woning aan het Noordeinde. Tijdens een doorwaakte nacht, nadat hij zijn vrienden de stad in had gestuurd. Althans volgens hemzelf, want volgens Cesar Zuiderwijk zou Hay de tekst geschreven hebben op een veldbed in de Blaricumse woning van George Kooymans, vlak bij de Soundspush Studio. Niets zo verraderlijk als je eigen geheugen.

Smulnarren

Kooymans verzon de akkoorden en de zangmelodie. Van diens trage thuisopname, met akoestische gitaar en fonetische tekstsimulaties, maakte Zuiderwijk een uptempo versie. Naast de drumpartij van Zuiderwijk, in combinatie met de solide baslijn van Gerritsen – het anker van het liedje, aldus het schrijverscollectief van het boek – is ook het vraag- en antwoordspel tussen de zang van Hay en de gitaar van Kooymans kenmerkend voor het nummer. Een creatie van vier hoofdrolspelers, luidt de conclusie, met als belangrijke toevoegingen de slidegitaar van Eelco Gelling en de blazersarrangementen van Job Maarse.

 

Van het nummer verschenen vertolkingen in het Fins, Portugees, Spaans, Noors en Duits

 

Eenmaal de wereld ingeslingerd ging het nummer zijn eigen leven leiden. In Nederland stond het drie weken op 1, wereldwijd werd het een klassieker. Dat blijkt alleen al uit de schier oneindige hoeveelheid coverversies: ruim achthonderd volgens de op www.radar-love.net van coauteur Patrick Orriëns gebaseerde lijst in het boek. The Eddysons waren, in 1973, de eersten, gevolgd door onder anderen Centerfold, R.E.M., White Lion, Oh Well, U2 en Def Leppard, maar ook acts als James Last, De Toppers en Hofkapel De Smulnarren. Het palet aan stijlen en genres waarin het werd uitgevoerd, is breed. Van rock, pop, punk, disco, metal, rap, rockabilly en dance tot draaiorgel- en orkestmuziek. Zelfs blaaskapellen als De Buskes, De Knoestjes en De Knaoiers vergrepen zich eraan.

‘Rare Liefde’

De originele ‘Radar Love staat zelf op honderden verzamel- en compilatiealbums, van allerhande Greatest Hits- en Best of-albums tot en met de door Eddy Ouwens geproduceerde lp ‘Wegenwacht Wereldhits’. Arthur Ebeling & Peer Wassenaar zongen op de radio een vertaalde versie: ‘Rare Liefde’. In andere landen verschenen onder meer vertolkingen in het Fins, Portugees, Spaans, Noors en Duits. Het nummer was te horen in ‘The Simpsons’ en in de film ‘De Oesters van Nam Kee’ en werd gebruikt in computergames, speelfilms, tv-series en reclames. Er bestaan zelfs speelgoedauto’s van waaruit de tune opstijgt. ‘Radar Love’ werd een begrip en een merknaam.

In de langdurige zoektocht van het BBC-programma ‘Top Gear’ naar The Greatest Driving Song, eindigde ‘Radar Love’ als tweede, achter ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen. En Steve Jobs toetste bij de lancering van iTunes in 2003 ‘Radar Love’ als voorbeeld in de toetsbalk in. Allemaal weetjes uit ‘Radar Love 50 Jaar’, een boek om in te lezen en in te bladeren.

In al die jaren hielden ook Haagse artiesten de klassieker in ere. Van De Règâhs verscheen in 2014 de cd ‘Règâh Love’, Di-rect speelde het nummer tijdens hun theatertour in 2007 en Mariska Veres nam het met haar Shocking Jazz Quintet op in 1993. Onlangs nog zong Waylon (‘mijn vriendin komt uit Den Haag’) het in ‘Veronica Inside’, bijgestaan door The Clarks en Rinus Gerritsen. Aan het uitzinnige publiek bij het recente Haags Beat Festival af te meten, tijdens de vertolking door Waylon en Tim Akkerman met topband, kan ‘Radar Love’ zeker nóg vijftig jaar mee.

Omslag van boek ‘Radar Love 50 Jaar’.

‘Radar Love 50 Jaar’, makers Patrick Orriëns, Cees van Rutten, Jan Sander en Maarten Steenmeijer. Gesigneerde boeken zijn te bestellen. Uitgever: Koninklijke Van Gorcum, Assen. Prijs: € 34,95. Meer informatie: www.paagman.nl en www.radar-love.net

Standaardportret
Bekijk meer van