Stripcollectie Matla dreigt verloren te gaan

De unieke verzameling stripboeken van Hagenaar Hans Matla dreigt verloren te gaan. De Koninklijke Bibliotheek is niet in staat om de collectie aan te kopen. “Het is heel verdrietig.”

Door

De unieke verzameling stripboeken van Hagenaar Hans Matla dreigt te worden geveild. De Koninklijke Bibliotheek (KB) is niet in staat de collectie aan te kopen. Matla hoopt dat het met steun van fondsen en particulieren toch nog gaat lukken.

“Het is heel verdrietig,” zegt Matla, die tientallen jaren het stripantiquariaat Panda dreef in de Frederikstraat . “Maar de KB is er niet in geslaagd voldoende geld te vinden. Ik hoop op fondsen of op een mecenas. Deze collectie moet bij elkaar blijven zodat hij ook over twee eeuwen nog kan worden geraadpleegd en bestudeerd.”

De verzameling bestaat uit 70.000 stripboeken en 100.000 tijdschriften. Er bevindt zich veel gesigneerd materiaal in van grootmeesters als Hans Kresse, Marten Toonder en Dick Matena. Ook het oudste Nederlandse stripboek zit erbij: ‘Mijnheer Prikkebeen’ uit 1858.

 

Ik vind dat we hier creatief naar moeten kijken met als doel deze collectie voor Den Haag te behouden.
Ralf Sluijs (gemeenteraadslid Groep de Mos)

 

Matla’s vraagprijs is 1,8 miljoen euro. Dat lijkt veel, maar is in feite een bescheiden bedrag voor een collectie die op minimaal 6,5 miljoen euro is getaxeerd, stelt Matla. Zelf heeft hij er in de afgelopen halve eeuw samen met zijn vrouw 2,3 miljoen euro in gestoken. De vraag rijst of de verzamelaar, als hij zó graag wil dat de verzameling naar de KB gaat, niet toch genoegen kan nemen met een lager bedrag. Matla: “Nee, dat kan niet. Ik ben nu 68, heb alleen AOW en moet nog schulden aflossen. De collectie is mijn pensioen.”

Dolgraag

KB-conservator Jan Bos bevestigt dat het vooralsnog niet mogelijk is gebleken de stripcollectie aan te kopen. “Het is een schitterende en complete verzameling en wij zouden hem dolgraag willen hebben. We zijn er jaren mee bezig geweest, maar het is niet gelukt het geld bij elkaar te krijgen. Je moet nooit ‘nooit’ zeggen, maar we zetten er nu toch wel een punt achter.” De KB heeft wel stripboeken, maar geen verzameling die een overzicht biedt.

De zaak heeft intussen de aandacht getrokken van Ralf Sluijs, kersvers gemeenteraadslid voor Groep de Mos. “Ik vind dat we hier creatief naar moeten kijken met als doel deze collectie voor Den Haag te behouden. Misschien is er een soort betalingsregeling te treffen. Ik ga er in elk geval vragen over stellen aan het college van B en W,” aldus Sluijs.

De Haagse stripliefhebber Bas Dekker, die overal aandacht probeert te krijgen voor de toekomst van de Matla-collectie, vindt dat nog een keer alles op alles moet worden gezet. “Ik doe een oproep aan iedereen mee te helpen een oplossing te vinden. Als deze unieke collectie wordt geveild, raakt hij verspreid en gaat hij in feite verloren voor het nageslacht.”

Meer informatie: www.uitgeverij-panda.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van