Alle koninginnen verzamelen!

Van middeleeuwse soldaten tot feministen, het Haags Historisch Festijn brengt hoogtepunten van acht eeuwen Nederlandse geschiedenis tot leven. “Het is één groot schouwspel.”

Door

Door Daan Ton

De Paleistuin is dit weekend gevuld met alle koninginnen van de afgelopen tweehonderd jaar. “Niet alleen bekende vorstinnen als Beatrix en wijlen Juliana. Elke koningin heeft wel iets betekend voor Nederland. Ze vertellen het publiek over de invloeden die zij hebben gehad. Vragen stellen is mogelijk,” vertelt Rob Kortekaas, medeorganisator van het tweedaagse Haags Historisch festijn, dat op diverse locaties plaatsheeft.

Grappig zal het verschil in uiterlijk zijn tussen koningin Máxima in een flitsend mantelpakje en regentes Emma in haar donkere jurk. Kortekaas: “Het gezelschap koninginnen is per toeval bij elkaar gekomen en bestaat uit actrices en vrijwilligers.” De outfits zijn speciaal ontworpen door couturier Anna Rotteveel uit Rijpwetering. Er is ook een Prinses van de Dag-verkiezing. Meisjes tot en met dertien jaar kunnen zich daarvoor aanmelden op de website.

Den Haag is bij uitstek dé plek om een historisch festijn te houden, weet Kortekaas. “De geschiedenis ligt hier op straat.” Daarom kun je tijdens de tweede editie van het Haags Historisch Festijn achthonderd jaar verleden van Nederland bewonderen. Het begint bij de Graven van Holland in de dertiende eeuw tot het koningshuis en het eindigt met de regering van nu. Hoe pak je zoiets aan? Kortekaas: “De geschiedenis van Nederland is het uitgangspunt en van daaruit belichten we de hoogtepunten.”

Passie

Kortekaas maakt met Angelique Schipper deel uit van de Stichting Historie-KS, het brein achter het evenement. Zij zetten zich in voor het behoud van het Nederlands erfgoed door kennis hierover door te geven aan de nieuwe generatie. Zo is ook het idee voor dit festijn ontstaan. “We proberen het op een luchtige en duidelijke manier te brengen. Daardoor komen veel gezinnen en is het geschikt voor alle leeftijden.” Geschiedenis is hun passie: Kortekaas reist langs scholen om te vertellen over de middeleeuwen en Schipper geeft historische voorstellingen. Beiden beheren de ruïne van Brederode in Velsen.

Op het Binnenhof heeft zaterdag om twaalf uur een schouwspel plaats over de Pacificatie van 1917, het jaar waarin het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Moedige feministen zingen strijdliederen en eisen gelijke democratische rechten. De monarch die de wet voor gelijke stemrechten tussen man en vrouw ondertekende, was koningin Wilhelmina. Met Cort van der Linden (premier van 1913 tot 1918) onthult zij enkele momenten later het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats, zoals zij dat in 1918 ook deden. Daarna is er nog een schouwspel op het Binnenhof. Kortekaas: “Graaf van Holland en Zeeland Floris V (1254-1296) heeft daar gewoond. Edelen die hem trouw waren, kwamen daar om gesprekken te voeren en complotten te smeden. Uiteindelijk werd hij vermoord door zijn eigen vrienden. De intriges achter dit verhaal vertellen en beelden we live uit.”

Kranslegging

Bij de Hofvijver komt een legerplaats met middeleeuwse soldaten, strijders van Willem van Brederode. Hij is een trouwe metgezel van Floris V, maar verraadt hem uiteindelijk ook. Zondag is er om één uur een kranslegging bij het standbeeld van Johan de Witt door vereniging Vrienden van De Witt en door Jort Kelder om de moord op deze raadpensionaris te herdenken, dan precies 345 jaar geleden.

In het Nutshuis draait het om de schoolstrijd, de gelijkstelling van bijzonder en algemeen onderwijs. “De ministers van die tijd worden in levenden lijve teruggebracht. Bezoekers kunnen met hen in gesprek gaan.” Aletta Jacobs (1854-1929), de eerste vrouwelijke arts in Nederland, loopt er rond om te vertellen over haar strijd voor gelijke rechten. Kortekaas denkt dat er veel animo is voor het hele festijn. “We verwachten wel tien- tot twintigduizend bezoekers.”

Haags Historisch Festijn, zaterdag 19 en zondag 20 augustus, 11.00-17.00 uur, diverse locaties. Meer informatie: www.haagshistorischfestijn.nl

Graaf Floris V ontvangt edelen en ridders te paard op het Binnenhof. | Foto: Annette van Erkel

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van