Herinneringsloop voor slachtoffers oorlog Oekraïne bij HAAG Atletiek

Talloze namen van Oekraïense oorlogsslachtoffers pronken op de T-shirts van hardlopers tijdens de ‘Run for Ukraine’, die deze zaterdag plaatsvindt bij HAAG Atletiek.

Door

HAAG Atletiek en Stichting Vataha bundelen de krachten voor een bijzonder hardloopevenement, ‘Run for Ukraine’, dat zaterdagmiddag losbarst op het terrein van HAAG Atletiek aan de Laan van Poot. Het gaat om een herinneringsloop waaraan veel Oekraïners meedoen. Zij lopen met de naam van een in de oorlog gestorven familielid of vriend(in) of getroffen stad of dorp op de borst.

“Elke dag sterven er vrienden en familieleden van Oekraïners in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Er is niet altijd de mogelijkheid afscheid te nemen, daarom organiseren wij deze herinneringsloop,” vertelt Uliana Bun, medeoprichter van Stichting Vataha. Zij komt ook uit Oekraïne en emigreerde zo’n dertien jaar geleden naar Nederland.

 

Ik ren voor een vriend die zijn pasgeboren baby niet eens in zijn handen heeft kunnen houden
Uliana Bun, Stichting Vataha

 

Vorig jaar organiseerde Bun spontaan met haar stichting de eerste editie van Run for Ukraine in Rotterdam. “Er liepen toen zeventig mensen mee. Dit jaar wilden we het grootser aan pakken. Daarom klopte ik aan bij HAAG Atletiek.”

Stichting Vataha werd na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne opgericht om landgenoten te ondersteunen die werken in de kunst- en cultuursector. “Gevluchte Oekraïners die veelal werkten als zzp’er in de kunst- en cultuurwereld kunnen hier niet aan de slag. Door (sociale) evenementen te organiseren bieden wij hun een podium.”

Leven oppakken

Peter van Raalte, lid van HAAG Atletiek, kwam via een vriendin van zijn vrouw in contact met Bun en kreeg al snel de handen op elkaar bij de hardloopclub. ‘‘Haag Atletiek stelt het terrein en het pand beschikbaar en levert vrijwilligers aan om te helpen.” Bun en Van Raalte mikken op zo’n 250 deelnemers in totaal. Van Raalte: “Meer mag ook: dit is geen harde limiet.” Deelname kost 5 euro. Ook kan er een donatie worden gedaan via Stichting Vataha.

 

Het is belangrijk dat de aandacht voor de oorlog niet verslapt
Caroline Verduin, D66-raadslid

 

Ook Bun trekt de hardloopschoenen aan, maar is geen fanatieke loper. “Het draait niet om snelheid, Run for Ukraine is een sociaal evenement. Ik ga voor een vriend rennen, Volodymyr Karalash. Hij was een soldaat uit Nadvirna en is overleden. Hij heeft zijn pasgeboren baby niet eens meer in zijn handen kunnen houden. Zijn vrouw moest huilen toen ik vertelde dat zijn naam in Den Haag wordt vertoond tijdens de herinneringsloop.”

Krachtig

Tijdens de vorige editie liepen de emoties hoog op. Bun: “Het is emotioneel, maar ook krachtig om op deze manier een geliefde te eren.” Ook het Haagse D66-raadslid en HAAG Atletiek-lid Caroline Verduin is van de partij. Als loper en vrijwilliger. “Het is belangrijk dat de aandacht voor de oorlog niet verslapt. Ik trek mij het lot van de Oekraïners aan. Steden zijn kapotgeschoten en veel mensen zijn overleden. Door dit soort kleine evenementjes blijft de herinnering levend,” zegt Verduin.

Naast het hardlopen zijn er nog sprekers tijdens het evenement, onder wie Yurii Herashchenko, militair attaché van de Oekraïense ambassade, en Roman Khmara, een soldaat die momenteel revalideert. “Inmiddels hebben zich al ruim honderd mensen aangemeld voor de loop,” aldus Bun.

‘Run for Ukraine’, 2, 5 en 10 km, zaterdag 26 augustus, 13.0016.00 uur, HAAG Atletiek, Laan van Poot 353A. Opgeven voor de loop kan via Eventbrite en ter plekke op de dag zelf. Meer informatie bij HAAG Atletiek.

Standaardportret
Bekijk meer van