Wanneer gebruik je een dompelpomp?
Als je ooit te maken hebt gehad met water dat zich op ongewenste plekken bevindt, zoals in een kelder of tuin, dan weet je hoe vervelend dit kan zijn. In zulke situaties komt een dompelpomp goed van pas. Maar wat is een dompelpomp precies en wanneer heb je deze nodig? In dit artikel bekijken we wat een dompelpomp is en in welke situaties je deze kunt inzetten.
Wat is een dompelpomp?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is een dompelpomp precies? Een dompelpomp is een elektrisch aangedreven pomp die speciaal is ontworpen om water weg te pompen uit gebieden die onder water staan. De pomp wordt in het water geplaatst en zuigt het overtollige water op om het vervolgens af te voeren naar een andere locatie, zoals een riool of een afvoerput. Omdat de pomp letterlijk “ondergedompeld” in het water staat, wordt deze zo efficiënt mogelijk ingezet zonder dat er lucht in de pomp kan komen. Dompelpompen zijn er in verschillende varianten, zoals een schoonwaterpomp en vuilwater dompelpomp, elk ontworpen voor specifieke situaties.
Wanneer gebruik je een dompelpomp?
Een van de meest voorkomende toepassingen van dompelpompen is het leegpompen van ruimtes na een overstroming. Hierbij kun je denken aan kelders die onder water zijn komen te staan na hevige regenval of defecte leidingen. Water in een kelder kan niet alleen schade aan je huis veroorzaken, maar het kan ook leiden tot schimmel en andere gezondheidsrisico’s. Met een dompelpomp kun je snel en efficiënt het overtollige water verwijderen. In het geval van overstromingen waarbij vuil en modder in het water zitten, is een vuilwater dompelpomp de beste keuze. Deze pomp kan niet alleen het water afvoeren, maar ook omgaan met de vaste stoffen die in het water zweven, zonder dat deze verstopt of beschadigd raakt.
Zwembaden en vijvers
Een dompelpomp kan je ook helpen om het water uit je vijver weg te pompen als je deze wilt schoonmaken. Ook als je je zwembad leeg wil pompen voor de winter kan een dompelpomp je hierbij helpen. Voor het leegpompen van een zwembad heb je meestal een schoonwaterdompelpomp nodig, aangezien dit water meestal niet erg vervuild is. Als het gaat om je vijver die vol zit met bladeren, takken en modder, kun je beter kiezen voor een vuilwater dompelpomp. Dit type pomp kan grotere vuildeeltjes zonder problemen verwerken, zodat je niet constant hoeft te stoppen om de pomp schoon te maken. Kijk hiervoor eens bij Van der Ende Group.
Het grondwaterpeil verlagen bij bouwprojecten
Bij veel bouwprojecten, vooral als je aan de slag gaat met funderingen of ondergrondse structuren van woningen, moet je het grondwaterniveau verlagen om droge werkomstandigheden te creëren. Een dompelpomp kan hierbij helpen door het grondwater weg te pompen, zodat je project zonder vertraging kan doorgaan. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van vuilwater dompelpompen, omdat het grondwater vaak niet schoon is. Een vuilwater dompelpomp zorgt ervoor dat het werk niet stil hoeft te liggen door verstoppingen of beschadigingen aan de pomp.
Regenwater in de tuin
Heb je een tuin waar na hevige regenbuien veel plassen blijven staan? Niet alleen is dit vervelend, maar het kan ook schade toebrengen aan planten of het gras. Een dompelpomp kan je helpen om overtollig regenwater weg te pompen en af te voeren naar een meer geschikte plek, zoals een sloot of een afvoerput.
Zo kies je de beste dompelpomp
Het kiezen van de juiste dompelpomp hangt af van een aantal factoren. Onderzoek eerst of het water dat je wilt wegpompen relatief schoon of vervuild met vuil, modder en veel vaste deeltjes? Voor schoon water kun je een standaard dompelpomp gebruiken, maar voor vuil water heb je echt een vuilwater dompelpomp nodig. Bekijk ook de hoogte waarop de pomp het water kan wegpompen. Dit wordt de opvoerhoogte genoemd. Als je het water over een grote afstand of hoogte moet verplaatsen, moet je ervoor zorgen dat je een pomp kiest met een hoge opvoerhoogte. Het is ook belangrijk om te letten op de capaciteit van de pomp. De capaciteit van de pomp geeft aan hoeveel water deze per uur kan wegpompen. Voor kleinere taken, zoals het leegpompen van een vijver, heb je een pomp met een lagere capaciteit nodig. Voor grotere projecten, zoals het legen van een kelder na een overstroming, heb je een pomp met een hogere capaciteit nodig.
Veilig gebruik
Het belangrijk om een dompelpomp op een veilige manier te gebruiken. Dompelpompen werken op elektriciteit. Water en elektriciteit vormen een gevaarlijke combinatie. Zorg ervoor dat je de pomp altijd uitschakelt voordat je deze aanraakt of verplaatst. Gebruik bij voorkeur een model met een ingebouwde vlotter, die ervoor zorgt dat de pomp automatisch uitschakelt wanneer het waterniveau te laag wordt.