‘Tram de Chocolat’: Historische rit met hop en cacao

De eerste editie van de Tram de Chocolat was binnen 24 uur uitverkocht. Op zondag 23 juni is er een tweede kans om je tijdens een ritje van anderhalf uur onder te dompelen in duurzame chocolade, Haags bier en een vergeten bubbel uit Veneto.

Door

Na de Hoftrammm, het eerste rijdende tramrestaurant van Nederland, is er nu ook de Tram de Chocolat, een gezamenlijk initiatief van de Tramweg-Stichting en Raymond Soerodikromo (44), eigenaar van de The Chocolate Shop. Tijdens de anderhalf uur durende rit in een historische tram proef je onder meer vijf bijzondere soorten chocolade en een Haags biertje.

De eerste editie op zondag 2 juni was, nadat Soerodikromo het online wereldkundig maakte, binnen 24 uur verkocht. “We hebben er maar meteen een tweede editie achteraan geplakt,” vertelt hij op het terrasje van zijn winkel op het Limoenhof 1, waar om 09.00 uur de eerste bezoekers zich melden voor een kop koffie of een ijsje.

Al een paar jaar is Soerodikromo bezig om ‘bean-to-bar’-chocolade van fairtrademakers te promoten. “Mensen die zelf chocolade maken, van boon tot reep,” legt hij uit. “Het productieproces is volledig transparant en traceerbaar.” Hij laat een stuk pure chocola van Heinde & Verre proeven. “Dit is van een Rotterdams duo, dat hun bonen van ver haalt. Uit Guatemala, Haïti of Costa Rica bijvoorbeeld. Deze komen uit Bali. Ze voegen er vervolgens Nederlandse bietsuiker aan toe.” Hij neemt een hapje: “Mmm, misschien een beetje zwaar op de vroege ochtend, maar man, wat een smaak. Heel wat anders dan Leonidas.”

Roestig Blond

Binnen een paar jaar breidde Soerodikromo zijn boetiekwinkeltje uit met bier, wijn, koffie en ijsjes. Producten met soms een bijzonder, soms een geestig verhaal. Zoals Roestig Blond, het vorig jaar gelanceerde zomerse biertje van het gelijknamig Haagse marketingbureau. De naam verwijst naar de haarkleuren van de eigenaren Eric en Denise: die van hem rood, die van haar blond. Het biertje zelf is ook blond, met een beetje gember, ofwel: ‘ginger’.

 

Bijzonder: het is een meer dan honderd jaar oude houten tram.
Raymond Soerodikromo (eigenaar van de The Chocolate Shop)

 

Via Roestig Blond kwam Soerodikromo in gesprek met Roger Vermeulen van de Tramweg-Stichting. Vermeulen, die de trams renoveert, vroeg of ze iets konden combineren: een chocoladeworkshop in een historische tram. “Pas later kwam ik erachter hoe bijzonder zijn verzoek was: het is een meer dan honderd jaar oude houten tram. Het is de eerste keer dat de stichting zoiets organiseert.” Met enige aarzeling stemden andere leden in. Soerodikromo begreep het wel. “Er wordt met hart en ziel aan gewerkt. Ze zijn bang voor vlekken en beschadigingen. Chocolade eten doen we daarom binnen, de drankjes nuttigen we buiten.”

Vespaiolo

Bij het vertrekpunt aan het De Savornin Lohmanplein start je met een Italiaanse bubbel. Een Vespaiolo, een vergeten druif uit Veneto. “Een mooi droge en verantwoorde variant van de prosecco.”

Daarna rijdt de tram via de Haagse Markt en de stations naar de Grote Markt, waar biermakers Roestig Blond, Eiber en de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij om de beurt uitleg geven over hun producten. Maar eerst passeren de deelnemers het gele pand langs de kruising van de Laan van Meerdervoort met de Fahrenheitstraat, waar ze ‘La Carambole Patisserie’ mogen proeven: een speciaal voor The Chocolate Shop ontwikkelde bonbon met biologische en fair trade chocolade uit Ecuador en een crèmevulling van Haagse Hopjes.

“Precies op die plek had Rademaker’s MECO, fabrikant van de Haagse Hopjes, vroeger een chocoladefabriek staan.” Soerodikromo, die even naar achteren is gelopen, komt terug met een schaaltje beschilderde bonbons in de vorm van halve kwarteleitjes. De eigenaar van The Chocolate Shop kijkt er verliefd naar. “Mooi hè?! Net kunstwerkjes. Vanaf volgende week neem ik ze in productie.”

Tram de Chocolat, zondag 23 juni, vertrektijden: 12.00, 14.00 en 16.00 uur vanaf het De Savornin Lohmanplein. Per tour zijn twintig zitplaatsen beschikbaar. Meer informatie: www.thechocolateshop.nl

 

Bekijk meer van