Sophia heet de nieuwe restaurantformule van Carlton Ambassador

Restaurant Henricus heet sinds vorige week Sophia, vernoemd naar de dochter van Wilhelm II. “Het mocht allemaal wel wat losser.”

Door

Het 25-twintigjarige Carlton Ambassador Hotel was toe aan vernieuwing, vond Esther Boers Toen zij anderhalf jaar geleden het charmante Banks Mansion Hotel in de hoofdstad verruilde voor een baan als general manager bij het Carlton Ambassador The Hague, werden eerst de zalen en de kamers aangepakt. Daarna was het restaurant aan de beurt. Boers ging met de gasten in gesprek en kwam erachter dat ze het restaurant Henricus waardeerden, maar ook een beetje oubollig en hoogdrempelig vonden. De kwaliteit was bijna te goed. Nu is zowel de formule als de naam aangepast. Henricus heet sinds vorige week Sophia, vernoemd naar de dochter van Wilhelm II.

De prinses van Oranje-Nassau (1824-1897) woonde gedurende haar leven rondom het hotel. “Sophia was een reislustige dame,” vertelt Boers tijdens de opening. “Tegelijkertijd hield ze van de rust om haar heen. Een dame vol contrasten.” Die diversiteit zie je volgens de general manager ook terug op je bord. ‘Eat like a princess’, staat er op de menukaart. “Je kunt hier een saté eten, maar ook een vijfgangenmenu. Alles is mogelijk.” Vorig jaar lagen de bitterballen nog netjes op een rijtje, nu mag het wat haar betreft allemaal wat losser. “We hoeven geen sterrenniveau te halen,” zei ze onlangs nog in het glossy magazine Bij Ons in de Residentie. “Ik wil ambacht, geen liflafjes. Ik wil een hap puree proeven, geen toefjes. Bovendien, als je dertig minuten op je hoofdgerecht moet wachten, voldoe je niet aan de wensen van je gast.”

Speciaalbiertje Sophia

Voor de lancering van Sophia is een gelijknamig speciaalbiertje ontwikkeld door Brouwerij Scheveningen. Daar gingen twee testbeurten aan vooraf. “De eerste keer vonden we ’m muffig en te laag in koolzuur. Na de derde ronde, was ie goed. Zelfs ik vind ’m nu lekker.” Ook de wijnkaart is aangepast. Minder aanbod, maar alle wijnen zijn nu wel per glas verkrijgbaar. Een eigen thee van de Haagse theewinkel Betjeman & Barton is in de maak. “Ja, die is alleen hier verkrijgbaar.”

Na anderhalf jaar heeft Boers haar nieuwe strategie kunnen doorvoeren. Met haar personeel maakte ze een blauwdruk van het hotel. “We weten nu wie we zijn: een Haagse mansion met wereldse allure. Met mansion bedoel ik een plek waar geslapen, gegeten en gelachen wordt. Een ontmoetingsplaats, veel meer dan een hotel alleen.”

Sophia, Carlton Ambassador The Hague, Sophialaan 2. Meer informatie: www.carlton.nl/hotel-ambassador-den-haag

Bekijk meer van