Regioparadijs in Hof van Duivenvoorde

Er viel veel regen maar er vloeide gelukkig ook de nodige champagne bij de opening van het Hof van Duivenvoorde. Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten heeft nu ook een mooie omgeving gecreëerd om gasten te ontvangen. En Den Haag heeft er een mooi horecapaviljoen in de buurt bij.

Door

Door Annerieke Simeone

Uit voorzorg had horeca-exploitant Raymond Talsma vorige week vrijdag dikke matten verspreid in de ommuurde boomgaard van Kasteel Duivenvoorde, zodat de ruim tweehonderd genodigden voor de opening van Hof van Duivenvoorde hun voeten droog konden houden. Maar ja, er viel zoveel water in Voorschoten (het KNMI repte over 76 millimeter regen, de hoeveelheid die daar normaal in een maand tijd valt) dat een kleine misstap al fataal kon zijn. Menig voorzichtig geplaatst ballerinaschoentje zakte daarom toch weg in het zompige gras.

“Heb ik weer,” verzuchtte Talsma, die een enkeling over een waterplas zag springen. De loungebanken die hij net had neergezet op het terras bleven leeg, maar onder de trap was de sfeer opperbest. De kleurrijke petitfours werden gretig van de etagères gegrist. “Ik heb net met Sacha de Boer gesproken in het restaurant, leuk hè,” vertelde een grijze dame aan haar vriendin. “Ze stond naast me en ik dacht: ik spreek haar gewoon even aan.”

Voor deze speciale gelegenheid had de fotografe en voormalig nieuwslezeres van de NOS al eerder een bezoek gebracht aan het lommerrijke park dat grenst aan het koninklijk landgoed de Horsten. Vierentwintig uur lang verbleef ze op het terrein en maakte zwart-witfoto’s van kasteel, park en omliggende landerijen. De Boer vertelde het publiek dat ze haar eerste fotograafklussen bij Moederannecasting deed. “Ik leerde al snel dat je eerst wat tijd met iemand moet doorbrengen om echt tot diegene door te kunnen dringen,” zei ze terwijl op tv-schermen foto’s van BN’ers als Ivo Niehe en Eva Jinek voorbijkwamen. Bij de stoïcijns kijkende Hans Teeuwen reageerde De Boer streng: “Hans was echt een nachtmerrie, hij wilde maar niet luisteren of normaal in de lens kijken. Het is nooit meer goed gekomen tussen ons.”

Fotograferen bij Kasteel Duivenvoorde was voor haar een uitstapje. “Vooral in de avond, als er geen mensen meer op het terrein rondliepen, kwamen de echte bezoekers tevoorschijn. Reeën bijvoorbeeld, en een egel. En kent u deze? Een roodbruin diertje met in de lucht stekende scharen keek de menigte aan. “Een rivierkreeft,” riep iemand uit het publiek. Het schijnt dat de wateren in dit park er vol mee zitten.

Rosevalaardappels
Met de opening van het Hof van Duivenvoorde is voor Stichting Duivenvoorde een wens uitgekomen. Nadat het kasteel na acht eeuwen lang adellijk familiebezit in 1960 werd onderbracht in een stichting, wilde de huidige directeur Annette de Vries een zo gastvrij mogelijke omgeving creëren. Terwijl de bubbels werden uitgereikt, riep De Vries over de robuuste schuur achter haar: “Kijkt u straks vooral even binnen hoe ruimtelijkheid, kwaliteit en een huiselijke sfeer hier worden gevierd.”

En het mag gezegd worden: met het Hof van Duivenvoorde heeft Den Haag (het ligt op nog geen 13 kilometer van de Grote Marktstraat) er een prachtig horecapaviljoen bij. Compagnons Raymond Talsma en Leon Harink, tevens eigenaren van het cateringbedrijf House of Lords, spaarden kosten noch moeite om de inrichting zo aangenaam mogelijk te maken. Het gebouw van 30 bij 6 meter is onmiskenbaar verbonden met het prachtige Engels landschapspark waarin het ligt: voor de bar zijn planken gebruikt afkomstig van een oude eikenboom die op het landgoed was omgevallen. En een deel van de muur heeft een behangetje gekregen van een uitvergroot detail van een goudleren kamerscherm uit de collectie van het kasteel. En een aantal van de biologische producten van het landgoed, zoals honing van de imker, is hier te koop. Verderop, bij de ingang van de tuin, werden rosevalaardappels, appels, tomaten en pompoenen aangeboden. Allemaal op kleine schaal geproduceerd. Ook Talsma gaat de producten gebruiken. “Van die appels laat ik cider maken.” Maar de specialiteit van het huis worden hartige wafels. Een tripje naar Londen bracht hem op dat idee. “Ze staan daar ’s avonds voor in de rij. Naast eend hebben wij er nog een wafel met gemarineerde zalm en een vegetarische versie met geitenkaas en lavendelhoning aan toegevoegd.”

Een enkeling waagde zich na de praatjes nog aan een rondje door ‘de grootste tuin van de Randstad’, zoals Talsma de groene oase voor het paviljoen intussen noemt. Tussen de lange strook bloemen liep moeder pauw parmantig met haar vijf kleintjes rond, terwijl papa pauw op afstand toezicht hield. Helemaal achteraan staan grote struiken met kruiden als munt, peterselie, rozemarijn en basilicum. Talma hoopt dat er nog een goede nazomerdag komt, zodat er achter de fruitbomen aan het water gepicknickt kan worden. Vandaag kon dat helaas niet, maar ach, in een comfortabele stoel vlak bij de open haard zitten, is soms net zo lekker.

Hof van Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Meer informatie:  www.hofvanduivenvoorde.nl

Het Hof van Duivenvoorde tijdens de regenachtige opening. | Hoofdfoto: DHC (onder: Kasteel Duivenvoorde, gezien door de ogen van fotografe Sacha de Boer.)

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement bij DHC.

Inzet_Duivenvoorde.jpg 

 

Bekijk meer van