Oekraïense vrienden openen met Kantoor 1643 ambitieus nieuw restaurant

In een historisch pand op de Prinsegracht gaat begin juni Kantoor 1643 open, een ambitieus nieuw restaurant. Met natuurwijnen, een bistrokeuken en clubavonden.

Door

Drie dagen voor de ‘soft opening’ is het bij het nieuwe restaurant Kantoor 1643 een drukte van jewelste. De laatste bouwwerkzaamheden worden afgerond, buren en leveranciers lopen af en aan en de koks leggen de laatste hand aan het menu. “Er moet nog een hoop gebeuren,” zegt Sergii Alieksieiev, een van de eigenaren. “Maar dat komt goed. Wil je alvast een cocktailtje proeven?”

Alieksieiev opent Kantoor 1643 samen met zijn vrouw Nika Berdnik en zakenpartner en vriend Yurii Slobodchukov. Tot een paar maanden geleden runde Alieksieiev een bar in Kharkiv, Oekraïne, maar door de oorlog werd dat steeds moeilijker. Toen Slobodchukov hem opbelde met de vraag of hij niet naar Den Haag wilde komen, was de keuze dan ook snel gemaakt. “We zijn gelijkgestemde mensen en hadden eerder samengewerkt, dus leek het me direct een goed idee.”

Bar met eten

Kantoor 1643 huist op de Prinsegracht 14, in het pand uit 1643 waar jarenlang de populaire Club Seven zat. “Er zijn al zoveel mensen daarover begonnen,” lacht Alieksieiev. “Dus hebben we een speciale cocktail op het menu, als eerbetoon. Die is gebaseerd op de Long Island Iced Tea, waar we citroensap, melk en melkstremsel aan toevoegen en het dan zeven. Een stuk lekkerder dan het origineel.”

 

Only positive vibes tijdens onze clubavonden
Sergii Alieksieiev

 

Over de gerechten op het menu laat Alieksieiev niet al te veel los. “Dat is nog ‘work in progress’. We zijn in ieder geval een bar met eten waarvoor we Japanse en Franse technieken gebruiken. We schenken cocktails, specialty coffee (van koffiebonen van hoogwaardige kwaliteit, red.) en natuurwijnen, die best een beetje ‘weird’ kunnen zijn.”

Door de week gaat Kantoor 1643 open voor ontbijt tot diner, in het weekend zijn er ook clubavonden met elektronische muziek. “Maar niet te duister, only positive vibes,” zegt Alieksieiev. “Disco, house. En overdag draaien we lekker onze eigen playlist, met jazz, funk en misschien een beetje hiphop.”

Eclectisch interieur

Het interieur bestaat uit een eclectische verzameling van kunstwerken, design en meubilair. Aan het plafond klassieke ornamenten, in het midden van de zaak een grote, ronde bar en verspreid door de zaak stoelen en tafels in verschillende kleuren. In de ene hoek staat een grote marmeren tafel, omringd door planten en stoelen, af te huren door gezelschappen. In de andere hoek een langwerpige bank van zilver leer, met ertegenover kleine geblokte spiegels die de hele wand bedekken. “Doet het vast goed op Instagram,” glimlacht Alieksieiev.

 

Op de bovenste verdiepingen willen we ook iets gaan doen
Sergii Alieksieiev

 

Een gele brandtrap leidt naar de ruime keukens beneden, waar chef-kok Stanyslav Borysov net met de bakkers een stuk brood met matcha (Chinese groene thee) proeft. In een andere keuken staan pannetjes op het vuur, in weer een ander vertrek staat een machine om grote, rechthoekige ijsblokken te maken en is ruimte om drankjes te prepareren.

Een hoop mogelijkheden, passend bij de ambities van de eigenaren. Alieksieiev laat de eerste verdieping zien, die vol staat met bouwmaterialen en rommel. “We huren het hele pand, dus hier willen we op termijn een wat kalmer restaurant openen. Ook met natuurwijnen, maar met eten dat meer richting fine dining gaat.” Nog een verdieping hoger zijn plannen voor een jazzbar. “Met vinylplaten, cocktails, wat meer exclusief. Misschien dat je een wachtwoord moet kennen om naar binnen te mogen. Maar dat zijn allemaal plannen voor later. Eerst dit!”

Kantoor 1643, Prinsegracht 14, gaat begin juni officieel open, elke dag van 09.00 uur tot ’s avonds laat.

Standaardportret
Bekijk meer van