Nu ook bier en wijn in de Wiener

Door P. van der Eijk

Door

De Wiener Konditorei aan de Korte Poten in Den Haag, vanouds bekend om Weens gebak en espressokoffie – ze hadden het eerste apparaat in Den Haag – gaat voor het eerst in haar tachtigjarige geschiedenis alcohol schenken. Uiteraard Oostenrijkse keus: Blauer Zweigelt en Grüner Veltliner aan wijnen en Stiegler Salzburg en Edelweizer aan bieren.

Wanneer de temperatuur er naar is, wordt er ook gedacht aan jägertee en glühwein. Naast de beroemde sachtertorte en strudel komen er nu natuurlijk ook hartigheden: pretzels en Oostenrijkse kaas. Eigenaar Roland Toorenburg – derde generatie, na oprichter Willy Prager – en zijn personeel hebben voor de benodigde alcoholvergunning eerst cursussen moeten volgen. Toorenburg: “Met koffiedrinkers zijn er nooit problemen, maar Ik moest nu ook leren hoe met dronken mensen om te gaan.”
En, wat doet u met ze?

“Eruit gooien.”

Zondagmiddag 8 oktober wordt feestelijk het eerste glas geheven. Begeleid door gipsymuziek. Later deze maand wordt in het Scheveningse Muzee door de dochter van de oprichter, Gisela Prager, als gast van het Haags Historisch Caf’é, over de geschiedenis van de Wiener gesproken. Oprichter Willy Prager, die als enige van zijn familie de concentratiekampen overleefde, kon na de oorlog de zaak voortzetten. Hij was geboren in Wenen en had daar een opleiding tot banketbakker gevolgd.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van