Mi Tera brengt Caribische smaken naar de Denneweg

Twee koks van het succesvolle Queru hebben iets nieuws geopend. Het eten van Mi Tera put inspiratie uit het gehele Caribische gebied.

Door

Bijna was het pand verkocht. De deal was zo goed als rond, maar uiteindelijk kon Alberto Nol niet leven met de prijs en de voorwaarden. “Dus toen hebben we besloten vanaf nul te beginnen en toch zelf iets nieuws neer te zetten,” vertelt Nol in zijn gerenoveerde zaak aan de Denneweg. Het restaurant is flink onder handen genomen. Aan de vrolijke blauwe en gele muren hangen schilderijen met beelden uit Caribische landen en er is een blinkende, ruime keuken neergezet.

Nol is een oude bekende in de Haagse horeca. Hij is de eigenaar van Queru en runde voorheen Ruiseñor, op de locatie van Mi Tera. Maar let op: de nieuwe zaak heeft niets te maken met de oude, benadrukt hij. “Het kostte me moeite om het los te laten, maar Ruiseñor is dood. Mi Tera is iets volledig nieuws.”

Nostalgische gerechten

Op het bord combineert Mi Tera smaken uit het hele Caribische gebied, van het zuiden van Mexico tot Jamaica en Aruba. Zoals runderrib met een saus van tomatillos (groene tomaten), pork chop met maispudding en saus van tamarinde, en ‘ayaca’, een in bananenblad gewikkelde envelop van maismeel gevuld met kip, pruimen, ui en kappertjes. “Mijn vader maakte met kerst altijd honderden ayaca’s, dus dat is een gerecht met veel nostalgische waarde,” zegt mede-eigenaar Oona Palacios, die al jaren met Nol in de keuken werkt. “Maar we zijn zeker niet traditioneel. We combineren smaken en technieken uit allerlei culturen.”

 

De Mexicaanse keuken is net zo complex als de Franse of Chinese
Alberto Nol, eigenaar Queru en Mi Tera

 

Qua formule lijkt Mi Tera wel wat op Queru. Al het eten is huisgemaakt en gasten zijn zowel welkom voor een hapje en een drankje als voor een uitgebreid diner. “Voor rond de 20 euro heb je bij ons een pasteitje met confit van eend, een oestertje, een ayaca en een glas wijn,” vertelt Nol. “Mi Tera is geen fine dining. Bij ons gaat het om ‘high level’ producten en service, met verrassende gerechten die je nergens anders proeft.”

Complexe cuisines

Zowel over de Mexicaanse als de algehele Caribische keuken bestaan veel misconcepties, meent Nol. “Tex-mex (de Noord-Amerikaanse versie van Mexicaans eten, red.) kan heel lekker zijn, maar het is niet Mexicaans. De Mexicaanse keuken stamt uit de 18e eeuw, is een mix van Spaanse en inheemse invloeden en is net zo complex en rijk als de Franse of Chinese keuken.” Palacios voegt toe: “Ook de Caribische eilanden hebben heel veel culturele invloeden: Spaans, Frans, inheems en Engels.”

 

We zijn koks, dit is wat we doen, ook in moeilijke tijden
Alberto Nol, eigenaar Queru en Mi Tera

 

Den Haag heeft na Rotterdam een van de grootste Caribische gemeenschappen van Nederland, maar zaken als Mi Tera zijn er nog niet, denkt Palacios. “Er zijn wel Caribische restaurants, maar niet eentje waar je ook lekker kan zitten en wat langer aan tafel blijft.”

Vorige week heeft Mi Tera proefgedraaid en vanaf deze week is de zaak echt open. Voorlopig doet het vierkoppige team (met ontwerper Eduardo Zamora en manager en investeerder Taryn Thijzzen) alles zelf. “Het is bepaald niet makkelijk om personeel te vinden,” zucht Nol. Dan, lachend: “Maar we zijn koks. Dit is wat we doen, en wat we blijven doen, ook in moeilijke tijden. We have to try.”

Mi Tera Restaurant, Denneweg 120a, (voorlopig) open van woensdag tot en met zaterdag, vanaf 18:00 uur. Meer informatie: www.mi-tera.nl

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus.

Standaardportret
Bekijk meer van