Met hun brood veroverde BRO de horeca, nu is er ook een bakkerij
Brood van BRO bakte al voor de horeca, maar heeft nu ook een bakkerij voor consumenten geopend. In de Wagenstraat verkoopt BRO zuurdesembrood, belegde broodjes en binnenkort patisserie.
Wat doe je als muzikant met ervaring als chef-kok, wanneer door de coronalockdown je werkzaamheden grotendeels stilvallen? Dan sla je thuis aan het bakken. Alexander van den Kleyenberg kocht eigenlijk voor zijn vriendin een boek over zuurdesembrood, maar begon al snel zelf te experimenteren. Dat ging met vallen en opstaan, vertelt Van den Kleyenberg bij een kop thee in bakkerij Brood van BRO in de Wagenstraat. “Veel mislukte in het begin,” lacht hij. “Dus was ik nog terughoudend om het anderen te laten proeven.”
Maar toen Bas Bergamin het brood at, wiens muziekbedrijf eveneens tot stilstand was gekomen, was hij gelijk overtuigd. “We gaan allebei graag uit eten en ik zag een gat in de markt in de horeca. Ik dacht al snel dat we hier iets mee moesten gaan doen.” Van den Kleyenberg is nog steeds de bakker, Bergamin neemt de zakelijke kant van het bedrijf voor zijn rekening.
Onze tosti met kaas en gepekelde en gefermenteerde jalapeño’s zou weleens een signature dish kunnen worden
Ruim twee jaar na dat eerste brood levert Brood van BRO aan zo’n twintig Haagse restaurants, waaronder grote namen als Portfolio, Waterproef en De Kade. Sommige ondernemers kende Van den Kleyenberg nog van vroeger, andere volgden nadat ze het geproefd hadden. “Of we gingen uit eten en raakten dan aan de praat over het brood, en dan ging het vervolgens vanzelf,” vertelt Bergamin. “Klap op de vuurpijl was het moment dat we leverancier werden van de hele Grote Markt.”
Eigen winkel
En nu is er dan de stap naar een bakkerij waar ook consumenten het brood kunnen kopen. De compagnons groeiden langzaam uit hun oude locatie aan de Westvlietweg in Voorburg, dus toen ze benaderd werden om Bakkerij Vlinder in de Wagenstraat over te nemen, was dat een logische vervolgstap.
BRO werkt met lokale en biologische producten, vertelt Van den Kleyenberg. “Het meel komt van molens in Delft en Haarlem, verder is alles vers en zelfgemaakt.” In de zaak is koffie verkrijgbaar (van de Haagse Ief & Ido) en kunnen klanten op den duur ook belegde broodjes afhalen. “Geen 28 verschillende ingrediënten, maar gewoon goede producten op een lekkere snee brood,” legt Van den Kleyenberg uit. Bergamin voegt toe: “Op een marktje verkochten we laatst onze tosti met kaas en gepekelde en gefermenteerde jalapeño’s, dat zou weleens een signature dish kunnen worden.”
Het belangrijkste is dat het gewoon heel goed brood is
De afgelopen jaren is goed brood belangrijker geworden voor kwaliteitshoreca. Meerdere gerenommeerde chef-koks hebben zich zelf toegelegd op het bakken, met eigen brood in de zaak als resultaat. Restaurant Wils (één Michelinster) in Amsterdam stelde in 2019 zelfs de eerste officiële ‘broodsommelier’ aan. In Den Haag hebben veel zaken in het hogere segment juist brood van buitenaf op de kaart staan. Soms is dat van kleinere bakkers, vaker van het Delftse Meneer Leffers of van BRO.
Nergens te koop
Daan van Munster, chef-kok en eigenaar van het iets verderop gelegen Basaal, was een van de eerste klanten van BRO. “Ik heb zelf de opslagruimte niet en brood bakken is een tijdrovend proces. Zou ik het zelf doen, dan moet ik iedere ochtend om acht uur in het restaurant zijn. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het gewoon heel goed brood is.”
Gasten vragen hem geregeld of ze dat brood niet ergens kunnen kopen. Helaas, ze leveren alleen aan de horeca, luidde dan het antwoord. Dat is voortaan anders, lacht Van Munster. “Vanaf nu wijs ik naar de hoek van de straat: als je daar oversteekt, kun je het halen.”
Brood van BRO, Wagenstraat 182a, open van woensdag tot en met zaterdag, 09.00-14.00 uur.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus.