Lunchroom De Oude Tol in nieuwe handen: ‘It must be lekker’

Lunchroom De Oude Tol is weer open. Uit de keuken komen koffie, cakes en tosti’s, met hier en daar een Zuid-Afrikaanse touch.

Door

“Dat is toch het mooiste gebouw van Nederland?” Vanuit zijn nieuwe lunchroom wijst Roland van Breemen naar het Vredespaleis. Zijn zoon woont er om de hoek, dus toen hij eens langsfietste en zag dat De Oude Tol te koop stond, was het klip en klaar: dit moest hun nieuwe zaak worden.

Roland van Breemen (een ‘buitenlandse Nederlander’) en zijn vrouw Michelle (een Zuid-Afrikaanse) hadden tot vorig jaar een restaurant in Durban, Zuid-Afrika. “Maar het is chaos daar. De omstandigheden waren niet goed, het werd steeds moeilijker om een restaurant te runnen,” zegt hij, terwijl hij thee serveert. “Een mooi moment voor een nieuw begin.”

Rijke historie

Lunchroom De Oude Tol ontleent zijn naam aan het monumentale witte pand aan de overkant van het fietspad. Dat werd in de 17de eeuw gebouwd en diende als tolhuis voor de destijds net aangelegde Scheveningseweg. De geschiedenis hangt ingelijst aan de muur in het restaurant. “We dachten nog aan een nieuwe naam, maar dit is zo bekend, dat we het zo hebben gelaten,” zegt Van Breemen.

 

In de zon is dit echt het beste terrasje
Roland van Breemen, eigenaar De Oude Tol

 

Met een likje verf is het interieur opgeknapt. Binnen is plek voor zo’n twintig gasten, op het terras voor ongeveer het dubbele. Buiten staan groenblauwe stoeltjes en houten picknicktafels, erop potjes met voorzichtig ontluikende bloemetjes. “In de zon is dit echt het beste terrasje,” stelt Van Breemen tevreden vast. “We zijn open tot zes uur, maar langer als de zon schijnt. Dan trekken we lekker een biertje open en maken we cocktails.”

Samen met een medewerker gaat Roland de ‘voorkant’ runnen, Michelle is verantwoordelijk voor de keuken. Op het menu staan bekende lunchroomgerechten: poffertjes, uitsmijters, belegde broodjes en borrelhapjes. In de eerste twee weken na de opening blijken vooral de tosti’s populair, vertelt Van Breemen, met name de chicken-mayo, een Zuid-Afrikaanse specialiteit.

Zuid-Afrikaanse invloeden komen misschien later prominenter terug op de menukaart, zegt Van Breemen. “We horen van locals dat ze dat wel leuk zouden vinden. Boerewors (Zuid-Afrikaanse worst van rundvlees, red.) gaan we niet zo snel doen, Nederlanders hebben zelf lekkere worsten. Maar speciale Zuid-Afrikaanse eetdagen, bijvoorbeeld braai (barbecue) op het terras, gaan we vast een keer organiseren. Als het mag van de gemeente.”

Melktaart

Ook de melktaart voor bij de koffie, een Zuid-Afrikaanse taart met een knapperige, boterige korst en een romige melkvulling, komt later mogelijk op het menu. “We make our own cakes!”, klinkt het uit de keuken. Michelle van Breemen stapt de zaak binnen. “Alleen de appeltaart kopen we in van een bakker, maar de wortelcake en het bananenbrood maken we zelf.”

Dat geldt ook voor de kip piripiri, de cocktails en de tosti’s. “Die kun je blijkbaar ook ingevroren bij de Sligro kopen, met het grilrandje er al op,” zegt Roland verbaasd. “Wat the hell?” Michelle vult aan: “Ik ben eigenlijk architect, we koken omdat we het leuk vinden. En net als in Nederland zeggen we in Zuid-Afrika: it must be lekker.”

De Oude Tol, Scheveningseweg 23, open van dinsdag t/m zondag, 09.00 tot 18.00 uur.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van