‘Haal je de ster weg, dan haal je de magie weg’

Cottontree Mer (Seinpost) failliet.

Door

Door Annerieke Simeone

Cottontree Mer, voorheen sterrenrestaurant Seinpost in Scheveningen, is sinds 2 februari gesloten. Chef-kok Gert-Jan Cieremans, meestal de rust zelve, zucht even diep aan de telefoon. “Pff, het is een hectische tijd. Het verlies van onze Michelin-ster twee jaar geleden heeft enorm veel impact gehad. Ik ben hetzelfde blijven koken, alleen de gasten bleven weg.” Een doorstart zit er volgens hem niet meer in. “Nee, ik denk dat het zal uitlopen op een faillissement.”

Het personeel heeft volgens Cieremans al grotendeels een nieuwe werkplek gevonden. “Toen het nieuws ging rondzingen, zijn er direct mensen benaderd. Er is veel vraag naar goede koks.” Zelf overweegt hij de stap naar het buitenland te maken. De eigenaren van Cottontree wonen op Mallorca en hebben daar al een pop-up restaurant genaamd Cottontree Mallorca. Cieremans: “Op het ogenblik oriënteren we ons daar op een nieuwe zaak. Ik ga er niet permanent wonen, maar voor een tijdje lijkt het me wel leuk.” Medio voorjaar hoopt hij naar het Spaanse eiland te vliegen.

Antiquaar Fokas Holthuis, een vaste gast van Cottontree Mer, betreurt de situatie. “Ze zijn zo onhandig geweest om de naam te veranderen, dat heeft ze niet veel goeds gedaan. Michelin pakte niet alleen hun ster af, ook de andere culinaire bladen waren niet heel erg aardig. Al vond ik zelf dat er de laatste periode weer op een hoog culinair niveau werd gekookt.”

Bij collega Cottontree City, voorheen Le Bistroquet (Lange Voorhout), loopt het super, zo laat Manon Heinrichs, samen met haar man en chef-kok Dimitri Heinrichs verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, weten. “We zijn onderdeel van Cottontree maar City is een losstaand bedrijf. Bij ons hebben de naamswijziging en de nieuwe formule juist heel positief uitgepakt en veel goeds gebracht. We moeten af en toe zelfs nee verkopen aan de gasten.”

Seinpost

Het verdwijnen van Seinpost, zoals veel Hagenaars het visrestaurant aan de Zeekant nog steeds noemen, betekent het einde van een culinair icoon. In de jaren tachtig kreeg het restaurant bekendheid toen chef-kok Henk Savelberg samenwerkte met Edwin van de Goor. In 1985 ontving Seinpost voor het eerst een ster. Van de Goor, die er in 1982 als maître in dienst kwam, vertelde in een eerder interview met deze krant dat hij erg kon lachen met ‘die gekke Limburger’. “In die periode dook ik in mijn vrije tijd nog weleens op een surfplank. Ik had haar tot over mijn schouders. Een echte ‘surf dude’.” Maar na twee maanden wist hij zijn hobby niet meer met het werk te combineren. “Ik maakte hier weken van zeventig, tachtig uur”.

Nadat Savelberg in Voorburg een nieuw restaurant-hotel opende, genaamd Vreugd & Rust (nu Central Park), werd Van de Goor in 1991 eigenaar en gastheer van Seinpost. Beide heren doen het nog steeds goed: Henk Savelberg behaalde onlangs de eerste Michelin-ster voor zijn gelijknamige restaurant in Bangkok, Edwin van de Goor gooit bij de culinair journalisten hoge ogen met zijn visrestaurant Weduwe van der Toorn.

Antiquaar Holthuis was bij toeval aanwezig tijdens de laatste avond, samen met een grote groep Russen en een dame die het visrestaurant gemiddeld drie keer per week bezocht. “Gert-Jan heeft aan onze tafel uitleg gegeven. Daarna hebben we tot half twee ’s nachts aan de champagne gezeten. Ik heb toen wel een traantje weggepinkt.”

Het faillissement wordt volgens Holthuis deze week aangevraagd. “Anders krijgen ze last met de leveranciers.” Een van de leveranciers, die niet met zijn naam in krant wil, heeft het nieuws inmiddels vernomen. “Ik ben redelijk verbijsterd. Sinds de laatste bestelling twee weken geleden krijg ik niemand meer te pakken. Ze nemen niet de moeite om even met mij contact op te nemen. Ook bij hun andere restaurant, Cottontree City, wil niemand me iets vertellen.” De leverancier snapt wel waarom Cottontree Mer failliet is gegaan. “Toen ik destijds hoorde van hun naamswijziging, zei ik: doe het niet. Zo verlies je een ster. En haal je de ster weg, dan haal je de magie weg.”

Cottontree Mer is niet meer. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van