Haagse Wereld Hapjes: op wereldreis met tong en oren

Een culi-muzikaal feest op het Lange Voorhout: in het pinksterweekend geven achttien Haagse restaurants en minstens zo veel artiesten er acte de présence tijdens de derde editie van Haagse Wereld Hapjes. “We bouwen aan iets groots.”

Door

Hij deed al eerder mee, maar nu heeft sterrenchef Marcel van der Kleijn ook de culinaire regie tijdens het vierdaagse festijn Haagse Wereld Hapjes. “Ik vond dat de kwaliteit van het evenement omhoog moest, en toen zei de organisatie: prima, als je het zo goed weet, waarom help je ons dan niet? Zo is het gekomen,” vertelt de chef-kok lachend op het terras van zijn nieuwste restaurant Tapisco, waar hij even uitblaast van het inkopen doen.

Naast zijn eigen vier restaurants – Calla’s (Frans), Oogst (internationaal), BIT (burgers en steaks) en Tapisco (Iberisch) – vertegenwoordigen nog veertien Haagse eetgelegenheden keukens uit alle windstreken op het foodfestival. “Dat gaat van Turks tot Libanees en van Frans tot Spaans,” aldus Van der Kleijn. Een mooie manier om in één keer kennis te maken met het culinaire aanbod in de hofstad.

Geen hokjes

Ook op muzikaal gebied wordt flink uitgepakt op het Lange Voorhout. De line-up is in handen van jazzsaxofonist Tom van der Zaal en singer-songwriter Toine Scholten, die samen het bedrijf Music-Factor runnen. Ze schuiven ook aan op het terras. “We hebben heel breed geprogrammeerd, omdat we niet in hokjes denken en alle leeftijden willen bedienen,” zegt Van der Zaal. “Er is onder andere soul, jazz, singer-songwritermuziek, een vinyl-dj en een kindershow voor de allerkleinsten. Allemaal live.”

Den Haag moet weer beter op de culinaire kaart komen te staan: één Michelin-ster nu tegenover 22 in Amsterdam!
Marcel van der Kleijn, sterrenchef

Dit jaar hapten ook grote namen toe: Shirma Rouse en Jared Grant treden op tijdens Haagse Wereld Hapjes. “Dat komt ook doordat we zelf muzikanten zijn, we hebben inmiddels een groot artistiek netwerk,” verklaart Scholten de succesjes.

En waar kijkt hij het meest naar uit? “Zelf spelen, natuurlijk! Ik doe dat met Frank Montis, die al heel wat jaren meeloopt en een fantastische show kan maken, en Tom speelt als gastsolist met de bekende Nederlandse bigband Licks & Brains.” Hoewel de herkomst van de muziek niet per se aansluit bij de oorsprong van de gerechten, is er wat Van der Zaal betreft toch een parallel: “Ook de stijlen komen uit alle windstreken, zoals uit de Europese traditie en die van New Orleans.”

Aangeklede oester

Hoogtepunt op het gebied van eten en drinken is het te boeken viparrangement, dat elke avond voor zo’n honderd man geserveerd wordt in een speciale tent aan de kant van de Kneuterdijk. Op het menu staan achttien kleine gerechtjes, elk van een deelnemend restaurant, en bijpassende wijnen. Van der Kleijn bezocht alle deelnemers om de gangen op elkaar af te stemmen.

“Ze hebben stuk voor stuk een eigen kookstijl. In hun tentjes doen ze hun eigen ding, maar voor het vipdiner hebben we wat aanpassingen gedaan om de diversiteit te bewaken en soms een twist toe te voegen,” legt hij uit. “En je moet zo’n avond technisch goed opbouwen: eerst ziltig, fris, koud, dan ga je steeds een stap verder naar warm, en na het hoofdgerecht weer afkoelen met desserts en kaas. Dat is nu klaar en het wordt fantastisch.”

North Sea Jazz is weg, maar Den Haag blijft buiten Amerika de absolute jazzhoofdstad
Toine Scholten, Music-Factor

Als voorbeeld noemt hij het openingsgerechtje van Bistro Mer. “Zij maken hun beroemde ‘aangeklede’ oester, gewikkeld in een plakje zalm. Een ander leuk gerechtje is van het Israëlisch-Palestijnse Love & Peas in de Weimarstraat. Aan hun bekende taboulé heb ik een draai gegeven.”

Michelin-ster

Al met al staat er een productie die weer groter is dan de voorgaande editie. “Er is heel veel tijd in gaan zitten, maar het geraamte om er ook volgend jaar mee verder te kunnen, is er nu,” stelt Van der Kleijn. “Dat is belangrijk, want de stad moet weer beter op de culinaire kaart komen te staan: één Michelin-ster nu tegenover 22 in Amsterdam!”

Ook de programmeurs hebben grote dromen voor de stad. Scholten: “We gaan kijken hoe we volgend jaar nóg meer kunnen uitpakken. North Sea Jazz is weg, maar Den Haag blijft buiten Amerika de absolute jazzhoofdstad. Zoiets moet dus terugkomen, misschien wel als crossoverfestival met eten.” Als het aan de organisatoren van Haagse Wereld Hapjes ligt binnenkort dus tien extra Michelin-sterren én een North Sea Jazz Festival 2.0 op het Voorhout.

Standaardportret
Bekijk meer van