Eetbare versiering Haagse ondernemers hit in buitenland

Van Pirelli naar Candy

Door

Door Annerieke Simeone

Barbara Vos (37) en Ida van Esch (42) vonden het zelf zo’n leuk idee: ze wilden een kalender maken met een knipoog naar Pirelli van hun veertig collega-ondernemers. Om het ateliercomplex De Besturing meer smoel te geven. Maar het plan van de productontwerper en de creatief ondernemer werd door hun collega’s op de Binckhorst niet bijster enthousiast ontvangen. Pirelli? Dat was toch met veel naakt? En wie had er tegenwoordig nog een kalender in huis?

“Nou,” zei Van Esch, “dan maken we ‘m zelf wel, ik zit er al zo lang mee in mijn hoofd.” Samen zetten Vos en Van Esch in no-time een plan op papier: de kalender werd van suikervrij snoeppapier. En van dat materiaal moesten er ook vlaggetjes, feestsnippers en maskers komen. Vos: “Al snel kwamen er tien producten bij.” Een jaar lang werkten de twee naast hun eigen bedrijf aan hun concept, waar ze inmiddels ook een naam voor hadden verzonnen: Candy Converters.

Ze zochten contact met een leverancier van eetbaar papier en werkten als eerste de ‘candy calendar’ uit, waarbij je elke dag een datum opeet. Daar zijn nu pakketjes bijgekomen in small, medium en large. In de ‘large-versie’ zitten bijvoorbeeld ook slingers. Vos: “Vroeger deed je aan koekhappen, nu laat je de slingers gewoon wat zakken.”

Afbreekbaar

In De Besturing, dat vol machines staat, kunnen de twee bijna alles zelf maken, van idee tot ontwerp, van productie tot fotografie. Zo is er een rilapparaat dat het karton om het plastic zakje vouwt. Vos: “Wel jammer dat het nog van plastic moet, maar een schrale troost: dit type is goed afbreekbaar.”

Onlangs lieten ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De dame die ze daar hielp, hoorde hun bedrijfsplan aan en riep vertwijfeld: ‘ik kan dit niet plaatsen, doen jullie nou aan feestartikelen, eten of drukwerk?’ Vos, grinnikend: “Ja, dat is dus juist de bedoeling: we brengen iets nieuws op de markt. Uiteindelijk deelde de medewerker ons bedrijf maar in bij alle drie de categorieën.”

Candy Converters heeft sinds 1 februari een eigen Instagramaccount. En de kleurrijke plaatjes slaan aan. Ze staan nu al op achthonderd volgers uit landen als Japan, Zuid-Korea en Engeland. “Deze week hebben we de eerste bestelling binnen uit Amerika,” roept Van Esch blij. “En laat de rest maar komen, we hebben de komende maanden genoeg voorraad.” Dat is bijkomend voordeel van hun eetbare snoepgoed: het is minstens een jaar houdbaar.

Meer informatie: www.facebook.com/candyconverters en www.instagram.com/candyconverters/

Barbara Vos (met groene pruik) en Ida van Esch tussen hun eetbare versiering. Foto: Candy Converters

Wilt u meer lezen over Legoland? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van