Eclectische buurtbistro Bowie gaat eindelijk open: ‘We zijn maximaal gegaan’

Met een derde partner openen bekende horecaondernemers Jan Willem van der Zee en Bas van der Elst over twee weken een nieuwe zaak: Bowie. Een buurtbistro en wijnbar, ingericht door topmensen.

Door

Het Regentessekwartier heeft er twee jaar op moeten wachten, maar vrijdag 13 oktober is het zover. Bistro en wijnbar Bowie opent die dag met een groot feest. Niet alleen de buurt, maar heel Den Haag is welkom. Na Franklin en Walter Benedict is dit de derde zaak van Jan Willem van der Zee en Bas van der Elst. Uitbreiden is nooit een doel, vertelt Van der Elst. “We worden verliefd op een pand en bedenken daar een concept bij.” En de naam? “Die past in de traditie van de mannennamen die we aan onze zaken geven. Bowie klinkt ook gewoon lekker. Veel mensen hebben er een goede associatie bij.”

Al jaren kwamen de heren bij de Italiaanse chef Monica Braccini aan de Regentesselaan over de vloer. Van der Elst: “Als we dan aan het raam zaten, zeiden we altijd tegen elkaar: als dit ooit nog vrijkomt… Toen Monica op een gegeven moment in een appgroep voor Haagse horeca liet vallen dat haar restaurant Da Braccini te koop stond, hebben we meteen gereageerd. Na wat gezellige gesprekken met een fles goede wijn was de deal snel beklonken.”

 

De nadruk van de keuken ligt vooral op Zuid-Frankrijk, met uitstapjes naar Italië
Bas van der Elst

 

Maar waarom duurde die verbouwing toch zo lang? Van der Zee, die in Walter Benedict zijn glas vult met prikwater, trekt een wenkbrauw op. “Ik kan het bijna niet meer horen, die vraag. Hoe vaak díé aan me gesteld is…” “Nou, kijk, het was zo,” gaat zijn compagnon onverstoord verder. “We hebben eigenlijk altijd een tekort aan opslagruimte. Dus toen Bowie op ons pad kwam, dachten we: we verbouwen de kelderruimte meteen. Zetten we daar alles in. Maar toen brak de oorlog uit in Oekraïne en werden de bouwmaterialen duur. Afijn, geen kelderruimte. Wel een te gekke zaak.”

Boers met elegante twist

Bowie wordt een buurtbistro en wijnbar met 65 couverts (waarvan 15 barplekken) en 35 plekken op het terras. Net als in hun andere zaken ligt de nadruk op de mediterrane keuken. Van der Elst: “Vooral op Zuid-Frankrijk, met uitstapjes naar Italië. ‘Modern European’, boers met een elegante twist.” Op de kaart staan onder meer bistecca alla fiorentina, pompoenravioli met stracciatella van bufula en tarte tartin van pruimen met vanille-ijs.

In het verleden bedachten de twee hun eigen interieurconcepten. Dit keer wilden ze het echt anders doen. Ze schakelden de hulp in van interieurdesigner Floris Koch en architect Hubert Crijns, die ook Haagse horecazaken als Barbarossa, Yuzu en Naturel onder handen nam. Van der Elst: “Het wordt een frisse, eclectische uitstraling met veel eikenhouten barkrukken en tafels waar we vintagestoelen aan zetten.” De terrazzovloer is gestort door het bekende Haags-Italiaanse bedrijf Cristofoli. Ook komen er een custommade wijnklimaatkast van staal en een rood marmeren barblad. Van der Zee, grinnikend: “Ja, we zijn dit keer ‘maximaal’ gegaan.”

 

We hebben vaste gasten uit Utrecht die elke twee weken komen eten
Jan Willem van der Zee

 

Ook anders dit keer: ze runnen de boel niet meer met z’n tweeën. Van der Zee: “We zijn nogal perfectionistisch en horeca behoeft veel aandacht. Naarmate je groeit, moet je zorgen voor partners met dezelfde visie, met hetzelfde gevoel voor gastvrijheid. En daarom hebben we Finn erbij gevraagd.”

Gelukkigst

Finn Puntman, die de afgelopen vijf jaar bij Franklin en Walter Benedict werkte, schuift aan. De twintiger, die zich aan het eind van zijn studie internationale betrekkingen afvroeg waar hij het gelukkigst van werd, wist eigenlijk al het antwoord. “Op deze plek. Toen Bas en Jan Willen mij vroegen, was ik meteen enthousiast.”

De drie compagnons bezoeken twee keer in de maand een restaurant in Rotterdam of Amsterdam om inspiratie op te doen. Laatst waren ze zelfs een weekend in Londen. Van der Zee: “Mensen vragen ons wel eens waarom onze zaken zo goed draaien. Dan zeg ik: omdat we al acht jaar in onze mensen investeren. We nemen ze mee in onze visie, we bieden opleidingen aan. Finn, bijvoorbeeld, heeft zijn internationale wijndiploma’s gehaald en een cursus voor leermeester gevolgd. Kennis geeft kunde.”

En dat betaalt zich uit. “We hebben vaste gasten uit Utrecht. Die komen al twee jaar lang elke twee weken hier eten. Dat is toch geweldig? We leggen de lat hoog. Ook bij Bowie.”

Bowie, Regentesselaan 24 A, opent vrijdag 13 oktober. Openingstijden: zondag tot en met donderdag 09.00-00.00 uur, op vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur.

Bekijk meer van