Brute Bonen brengt koffiebonen uit het bos naar Binckeiland

Zijn gasten krijgen er heerlijke koffie en leren er over duurzame koffieproductie. Daarom opent koffiebrander Jop Bröcker de Brute Bonen Espressobar op Binckeiland.

Door

Koffieplanten gedijen het beste in de schaduw van hoge bomen, halen natuurlijke compost uit de blaadjes die op de grond vallen en hun wortels houden op deze manier meer vocht vast. Toch worden de meeste koffieplanten in grote koffieproducerende landen als Vietnam en Brazilië geteeld als ‘monocultuur’. Hierbij wordt er op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas verbouwd. Het nadeel van zo’n monocultuur is dat de grond snel uitgeput raakt als deze niet wordt bemest, en plantenziektes kunnen zich sneller verspreiden waardoor veel meer pesticiden worden ingezet.

Geen goede zaak dus voor mens en milieu, vindt ook Jop Bröcker, eigenaar van de Haagse koffiebranderij Brute Bonen die wekelijks versgebrande koffiebonen per post verstuurt aan zakelijke en particuliere klanten in heel Nederland. Om zijn gasten de allerbeste koffie te laten proeven én ze het verhaal mee te geven over duurzame koffieproductie opende hij afgelopen vrijdag de Brute Bonen Espressobar aan het Zodiakplein op Binckeiland.

 

Bij het proeven van onze koffie moet je het bos kunnen zien
Jop Bröcker, koffiebrander

 

“Koffie moet je in een bos verbouwen, laat de natuur haar gang gaan, dan heb je al die giftige pesticiden helemaal niet nodig. Zo eten de vogels in een bos de kevers op die koffiebonen kunnen aantasten en krijgen de planten door de beschutting van de bomen precies genoeg schaduw. Als we alle koffie die nu in de wereld wordt verbouwd, in bossen zouden verbouwen, dan had je 21 miljoen hectare bos nodig. Dat lijkt veel, maar dat is maar 0,5 procent van het totale oppervlak dat voor de vleesproductie wordt gebruikt!”, aldus de bevlogen eigenaar.

Arabica-bonen

Bröcker haalt zijn bonen, alleen arabica-bonen die bekendstaan als het meest verfijnde type koffieboon, uit India, Brazilië en Guatemala, maar alleen bij kleinschalige coöperaties waar ze aan boslandbouw doen. Met deze drie bonen maakt hij zijn unieke blend, die je kan bestellen voor thuis in je eigen espressoapparaat, maar nu dus ook kan proeven in zijn nieuwe espressobar. “Bij het proeven van onze koffie moet je het bos kunnen zien,” vertelt Bröcker.

Dit gevoel krijg je niet alleen als je vanuit het gloednieuwe en 100 procent duurzame pand naar buiten kijkt en geniet van het mooie uitzicht op de Trekvliet. Ook vanbinnen heeft de bar, die is ingericht door het Amsterdamse bureau Styleloket, de uitstraling van een bos. In grote bakken groeien metershoge tropische planten en als je goed kijkt, zie je dat hieronder echte koffieplanten groeien. Om schaduw te creëren is een wand gemaakt van grote stukken hout van een Franse eik die in 2015 door de bliksem is omgegaan.

 

Koffie van die grote plantage in Brazilië, dat kan niet meer
Jop Bröcker, koffiebrander

 

Het verhaal vertellen hoeft bijna niet meer, je ervaart het hier zelf. Ook in de inrichting komt het duurzame aspect terug met veel gebruik van hout en natuurlijke kleuren. Het zachtgroene behang is een combinatie van helmgras en riet en alle stoelen zijn tweedehands.

Bewuster

Bröcker hoopt met zijn bar het verhaal te kunnen vertellen waardoor mensen bewustere keuzes maken. “Dat zij in de supermarkt staan en denken: die koffie van die grote plantage in Brazilië, dat kan niet meer.”

De koffiebar is open van dinsdag tot en met zondag. Je kan er dan ontbijten met verse croissants, yoghurt en wafels met fruit. Tijdens de lunch zullen er broodjes en salades geserveerd worden en echte koffiegekken kunnen er koffie-attributen kopen zoals melkkannetjes, malers en pistons. Op maandag is de bar gesloten, omdat er dan gebrand wordt. In de toekomst wil Bröcker barista-workshops en rondleidingen gaan geven, zodat gasten het brandproces van dichtbij kunnen zien, ruiken en natuurlijk proeven.

Brute Bonen Koffiebranderij & Espressobar, Zodiakplein 90, dinsdag t/m zondag van 07.30 tot 16.00 uur. De espressobar is vrijdag 23 juni voor het eerst opengegaan. Meer informatie: www.brutebonen.nl en Instagram: brutebonen_espressobar

Standaardportret
Bekijk meer van