Steeds meer zingeving aan het Prins Hendrikplein

‘Er is behoefte aan een gezondere leefstijl’

Door

Door Marloe van der Schrier

“Gezuiverd water of gewoon water?” Eigenaar Thirjeet Gurwara beantwoordt de vraag zelf vrijwel direct. “Gezuiverd water, dat is lekkerder,” zegt hij voordat hij een glas neerzet op tafel. Op de hoek van het Prins Hendrikplein heeft Buddha Bowl sinds een paar weken de deuren geopend, een restaurant – ook voor afhaalmaaltijden – en een koffiebar gericht op gezond en bewust eten. “Ik wilde het gevoel van Azië in Nederland neerzetten,” vertelt hij. “Ik maakte een lange reis door Azië en hier miste ik een plek waar ik me thuis voelde. Dit moet een huiskamer zijn voor iedereen.”

Bij de ingang staat een groot boeddha-beeld. Het restaurant is verder overwegend groen, vol met planten, groot en klein. “Het kost zeker anderhalf uur om ze allemaal goed te verzorgen en water te geven,” lacht hij. Maar dat vindt Gurwara niet erg. Vier maanden was hij samen met zijn compagnon aan het werk in de zaak op de hoek van het plein, nog veel langer hadden ze het er al samen over om een onderneming te beginnen. “Je voelt jezelf met gezond eten zoveel beter. Dat heb ik zelf ervaren en wil ik overbrengen op andere mensen.”

In de vitrine ligt een heel assortiment aan groente en fruit: van kokosnoten en ananas tot venkel en wortel, maar ook veel superfoods. “Met een buddha bowl krijg je alles binnen wat je nodig hebt.”

Het is elke dag tjokvol, zegt Gurwara, terwijl hij wijst naar de rij die langzaam ontstaat bij de bar. Ze overwegen om ’s ochtends al om acht uur de deuren te openen in plaats van twee uur later, zoals nu het geval is. Er is behoefte vanuit de buurtbewoners. Van de ondernemers was het een bewuste keus om in deze wijk en op het Prins Hendrikplein een zaak te openen, en dat werpt zijn vruchten af. “We hebben hier echt goed over nagedacht. We hebben dezelfde doelgroep als veel andere ondernemers hier in de wijk. Een doelgroep die gezond leeft en daar open voor staat.”

Met Bikram Yoga – twee panden verderop, waar ze yogalessen in een hete ruimte aanbieden – hebben ze al een samenwerking gesloten, vertelt hij. “Vanaf volgende week brengen we na afloop van de lessen versbereide afhaalmaaltijden zodat mensen het direct mee kunnen nemen.”

Bewuste buren

Na afloop van de yogales bij Bikram Yoga komt een aantal klanten bij Buddha Bowl binnen voor een smoothie. De yogamatjes steken uit de tassen die ze naast de tafel met verschillende edities van het tijdschrift Happinez neerzetten. Gurwara: “Ook bij Wajid, Osho meditatiecentrum, waren ze blij met onze komst. Veel mensen komen na de workshops bij ons even wat drinken.” Vrijwilligster Nandita beaamt dat. Ze werkt al lang bij het naastgelegen pand en zag veel buren komen en gaan op de hoek. “Maar dit voelt goed. Er is sprake van kruisbestuiving. We hebben allemaal dezelfde insteek en zijn bezig met bewustwording.”

Nandita doelt daarbij niet alleen op de nieuwe buren Buddha Bowl, maar ook op de ecologische kapper even verderop aan het plein en het spirituele Namasté Café, dat adverteert met ‘Coffee, massage en fashion for the Soul’ in het ‘spirtuele hart van Den Haag’. De eigenaren zijn deze week niet aanwezig, staat op een papiertje op de deur: ‘Wij zijn op inkoopreis in India’, gevolgd door de vraag of klanten de nieuwe aanwinsten volgende week komen bewonderen.

Gurwara is ondertussen al op zoek naar een geschikte locatie in Amsterdam om een tweede vestiging van Buddha Bowl te openen. “Er is behoefte aan een gezondere leefstijl en dus ook gezonde afhaalmaaltijden. Je bent wat je eet. Dat is écht zo.”

Na de yogales bijkomen met een drankje bij Buddha Bowl aan het Prins Hendrikplein. | Foto: Sebastiaan Boot

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Neem een abonnement op DHC!

 

Standaardportret
Bekijk meer van