Stadspaleis als feestlocatie

Het Spaansche Hof heropend

Door

Vergaderen of trouwen in een oud stadspaleis en tussen de vergulde ornamenten? Dat kan. Het Spaansche Hof op het Westeinde is opgeknapt en heropend: vanaf nu kan het pand geboekt worden voor bruiloften, evenementen en congressen.

Door Marloe van der Schrier

“We zoeken altijd een uniek pand met een bijzonder verhaal,” vertelt Timo Kruft, directeur van de TeKa Groep, exploitant van diverse event- en horecalocaties en de nieuwe huurder is van Het Spaansche Hof. En dát heeft deze locatie met grote binnentuin: het pand stamt uit 1469 en werd oorspronkelijk gebouwd als woonhuis van Gerrit van Assendelft, de raadsman van Keizer Maximiliaan. Het ging in de jaren daarna een aantal keren over naar andere eigenaren en in 1653 was Johan de Witt zelfs even de huurder van het pand. De naam, Het Spaansche Hof, heeft het pand echter te danken aan de Spanjaarden die het eind zeventiende eeuw verbouwden tot hun ambassade.

“Wij werden erop gewezen dat het pand vrij zou komen,” vertelt Kruft. “In Gouda hebben we Het Oude Stadhuys als evenementenlocatie en we vonden dat deze twee locaties elkaar goed konden aanvullen. De driehonderd huwelijken die per jaar in Gouda worden voltrokken, missen vaak een buitenlocatie voor de foto’s en juist Het Spaansche Hof heeft een prachtige binnentuin,” aldus Kruft. De TeKa Groep is voornemens er de komende vijftien jaar te blijven en heeft daar ook naar geïnvesteerd. “De totale kosten lopen in de tonnen,” zegt de directeur.

Fris en modern

Een aantal interieurontwerpers ging in september aan de slag om het pand, dat voorheen door een cateraar werd geëxploiteerd, op te knappen. “Het pand is heel klassiek en vrij druk met goud en ornamenten. We proberen te zorgen dat het klopt en dat het tegelijkertijd niet te oubollig is: geen drukke gordijnen met glitter en glamour, maar een moderne stof,” vertelt Kruft. De elementen die de historie van het pand benadrukken zijn natuurlijk behouden: onder andere het rococoplafond in de ‘salle à manger’, de vergulde ornamenten in de balzaal en een Muranokroonluchter in de ontvangstzaal.

Omdat het een rijksmonument is, kon er ook niet beperkt worden verbouwd. Dubbelglas en dikke kozijnen? Dat viel niet binnen de mogelijkheden. Wat er wél allemaal gebeurd is aan het pand? Er is goed schoongemaakt, alle wanden zijn netjes opgefrist en de vloeren werden geboend. “Gezien de plek in de stad en de mogelijkheden om te laden en lossen, vinden we niet dat er met tafels en stoelen gesleept moet worden. Daarom is alles aanwezig op de locatie, inclusief schermen en geluidsinstallaties.”

Met het opgefriste pand richt Het Spaansche Hof zich op het midden- en hoge segment. De locatie heeft tien zalen en een binnentuin en is te boeken voor vijftien tot vierhonderd personen. Voor een huwelijksdag betaal je een kleine 6000 euro, op basis van dertig daggasten en honderd avondgasten. Héél chic hoeft het ook niet, volgens de directeur. Kruft: “Het is een doelgroep die het leuk vindt om iets uit te geven aan een leuk evenement. We hebben geen Michelinsterren, maar we zijn ook niet het platte eetcafé van om de hoek. Het is bedoeld voor de doorsnee van Nederland.”

Het Spaansche Hof, Westeinde 12. Meer informatie: www.hetspaanschehof.nl

De tuinzaal van Het Spaansche Hof is geschikt voor ontvangsten. | Foto: PR

 

Standaardportret
Bekijk meer van