Syrische gemeenschap demonstreert tegen nieuw asielbeleid

Het plan van het kabinet om Syriërs terug te sturen naar ‘veilige delen’ van hun land, zorgt voor veel onrust. “Zolang het regime van Assad aan de macht is, is het in Syrië nergens veilig.”

Door

Zondag organiseerde de Syrische gemeenschap in Den Haag een demonstratie tegen het vorige week aangekondigde asielbeleid. Honderden demonstranten riepen op om ‘de druk op het Assad-regime te handhaven’ en gevluchte Syriërs te beschermen ‘in plaats van hen te bedreigen met terugkeer’. In Nederland bevinden zich ruim 150.000 mensen van Syrische komaf.

Een van hen is Mahmoud Al Naser, student aan de Haagse Hogeschool, die in 2018 naar Nederland kwam. Toen hij in Syrië niet langer kon studeren, verviel zijn vrijstelling voor de dienstplicht, maar als tegenstander van het regime van president Assad wilde hij onder geen beding het leger in. “Duizenden jongeren die de dienstplicht ontlopen, worden gevolgd door het regime. Het gevaar kwam steeds dichterbij.”

Raid Dahmoush, voorzitter van de in Den Haag gevestigde stichting Dar Al Sharq die de demonstratie mede organiseerde, vluchtte in 2016 uit Syrië. Ook hij is tegen het regime en vreesde voor zijn leven. “Veel tegenstanders van Assad zijn in de gevangenis gegooid, waar ze leven in heel slechte omstandigheden. Anderen zijn vermoord. Het leven in Syrië is ontzettend gevaarlijk.”

 

Als we worden teruggestuurd, gaan we de gevangenis in of worden we vermoord
Mahmoud Al Naser

 

Terugkeren is voor Al Naser, Dahmoush en andere Syriërs in Nederland dan ook geen optie. “In sommige steden is misschien geen actieve oorlog, maar veiligheid gaat om meer dan dat,” weet Al Naser. “Velen van ons zijn gevlucht omdat we ons verzetten tegen het regime. Als we worden teruggestuurd, gaan we de gevangenis in of worden we vermoord. En grote delen van het land zijn afgelopen week nog gebombardeerd, door Israël, Turkije en het Syrische leger, met steun van Rusland.” Darmoush: “Ik verzeker je: voor ons is geen enkel gebied veilig in Syrië.”

Streng asielbeleid

Na maanden gesteggel kondigde premier Dick Schoof eind vorige week het langverwachte ‘strengste asielbeleid ooit’ aan. Naast het verkorten van de geldigheidsduur van asielvergunningen en het intrekken van de spreidingswet wordt het landenbeleid ten aanzien van Syrië aangescherpt. Mensen afkomstig uit ‘veilige delen’ van het land moeten daarnaar terugkeren en moeten voortaan geen asiel meer kunnen krijgen.

Het landenbeleid wordt gebaseerd op berichten en expertise van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geeft zo’n ambtsbericht ‘geen aanleiding om een gebied veilig te verklaren, dan kan je niet een gebied politiek veilig verklaren’, aldus Schoof in een persconferentie afgelopen week. Met andere woorden: alleen als de ambtenaren bepaalde gebieden veilig verklaren, zou de minister kunnen besluiten het landenbeleid aan te passen. Momenteel kleurt het kaartje met het reisadvies voor Syrië volledig rood en wordt reizen ernaartoe met klem afgeraden.

 

We krijgen veel steun van Nederlanders
Raid Dahmoush

 

Het is het nog maar zeer de vraag of Nederland daadwerkelijk Syriërs kan terugsturen. Begin oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie dat het niet mogelijk is om delen van een land als ‘veilig’ te bestempelen; dit kan alleen gelden voor het volledige grondgebied van een land. Andere Europese landen kondigden bovendien de afgelopen jaren vergelijkbaar beleid aan, maar tot op heden is daar geen Syriër vertrokken.

Al Naser denkt daarom niet dat het nieuwe asielbeleid een grote kans van slagen heeft, maar toch is de Syrische gemeenschap zeer bezorgd, weet hij. Ook Dahmoush maakt zich grote zorgen, maar hij blijft strijdlustig. “Bij de demonstratie kregen we veel steun, ook van Nederlanders. In Den Haag, de stad van vrede en recht, zullen we ons recht om vrij te zijn blijven verdedigen.”

Standaardportret
Bekijk meer van