Ontzetting over Eritrese rellen: ‘Extreem gewelddadige avond’
Bij de gewelddadige confrontatie tussen groepen uit de Eritrese gemeenschap op de Fruitweg zijn dit weekend acht agenten gewond geraakt. Meerdere voertuigen gingen in vlammen op. ‘Afschuwelijk en onacceptabel,’ reageert de burgemeester.
Zaterdagavond braken grote ongeregeldheden uit bij zalencentrum Opera op de Fruitweg, waar een regeringsgezinde Eritrese organisatie een bijeenkomst hield. Tegenstanders van het Eritrese regime, de zogenaamde Brigade Nhamedu, kwamen daarop af.
Wat volgde is een avond van heftige rellen. Eritrese groepen zochten de confrontatie met de politie en hulpverleners. Daarbij was sprake van ‘excessief geweld’, schrijft burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad. De relschoppers bekogelden agenten en brandweerlieden met vuurwerk en stenen. Acht agenten zijn gewond geraakt. De Mobiele Eenheid ME zette traangas in. Dertien mensen zijn opgepakt.
Het is bekend dat bijeenkomsten van de Eritrese gemeenschap tot onderlinge spanningen kunnen leiden
Bij de onlusten is ook veel schade aangericht. De relschoppers staken twee politieauto’s en een touringcar in brand. De vlammen sloegen over op het zalencentrum. Door de rook zijn meerder bezoekers onwel geworden. Korpschef Henk van Essen sprak op sociale media van ‘een extreem gewelddadige avond’. Desondanks wist de politie de rivaliserende groepen uit elkaar te houden, schrijft Van Zanen. Het OM heeft een Team Grootschalige Opsporing ingesteld om de relschoppers te vervolgen.
Inschattingsfout
De gemeente en de politie hebben een inschattingsfout gemaakt. ‘Het is bekend dat bijeenkomsten van de Eritrese gemeenschap tot onderlinge spanningen kunnen leiden,’ schrijft Van Zanen. Anderhalf jaar geleden liep een evenement in Rijswijk nog ernstig uit de hand, tot een steekpartij aan toe. Toch oordeelden de autoriteiten dat met de nodige voorzorgsmaatregelen, waaronder de inzet van beveiligers, politie en een paraat ME-peloton, het besloten feest veilig kon plaatsvinden. Maar zodra de oppositiegroep Brigade Nhamedu bij het zalencentrum aankwam, braken de rellen in alle hevigheid los.
De organisatoren van de bijeenkomst hadden Opera voorgehouden dat het geen politiek evenement betrof. ‘Bij de boeking heeft Opera specifiek navraag gedaan naar de achtergrond van de bijeenkomst omdat het in Rijswijk vorig jaar nog flink mis was gegaan,’ schrijft het zalencentrum op Facebook. De groep Eritreeërs die binnen was, is volgens Opera niet naar buiten gegaan ‘om confrontatie te zoeken of uit te lokken’.
In de Tweede Kamer gaan stemmen op om te onderzoeken of Brigade Nhamedu verboden kan worden. Mirjam van Reisen, hoogleraar in Tilburg die in het verleden veel onderzoek heeft gedaan naar de Eritrese diaspora, waarschuwt voor al te snelle conclusies. ‘We hebben bij eerdere incidenten gezien dat het Eritrese regime paramilitaire groepen trainde en inzette om die rellen te beginnen,’ zegt ze tegen de NOS.
Regime
Eritrea scheidde zich in 1994 af van Ethiopië. Sindsdien voert president Isaias Afewerki het bewind in het Oost-Afrikaanse land. Zijn Volksfront voor democratie en rechtvaardigheid (PFDJ) is de enige toegestane partij. In Nederland wonen zo’n 25.000 mensen van Eritrese komaf, van wie ruim duizend in Den Haag.
De diaspora is diep verdeeld: een deel steunt Afewerki sinds zijn onafhankelijkheidsstrijd tegen Ethiopië, een deel is juist diens dictatuur ontvlucht. Berucht is ‘de lange arm’ van het Eritrese regime hier in Nederland. Critici worden in de gaten gehouden en soms geïntimideerd.