Zo verbeter je de akoestiek in je woning

Het ziet er natuurlijk schitterend uit; hoge plafonds, een moderne minimalistische inrichting met strakke muren en weinig meubels. Maar het nadeel is dat de akoestiek in zulke ruimtes vaak te wensen over laat. En dat kan behoorlijk vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer je muziek wilt luisteren of een goed gesprek wilt voeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat de akoestiek in je huis verbetert.

Door

Verbeter de akoestiek met wanddecoratie

Wanneer je veel kale muren in je huis hebt, heeft geluid grote oppervlaktes om op te weerkaatsen en in alle richtingen op te galmen. Met wanddecoratie vang je het geluid op en demp je het volume, waardoor die vervelende galm verdwijnt. Je kunt natuurlijk panelen ophangen om de akoestiek te verbeteren, maar tenzij je in een muziekstudio woont, is dat vaak niet wat je aan de wand wilt hangen. Gelukkig kun je ook kiezen voor fotodoek, waar je de akoestische panelen gewoon achter wegstopt. Zo verbeter je niet alleen de geluidskwaliteit maar heb je ook stijlvolle wanddecoratie aan je muren hangen. Want wat jij op het fotodoek wilt plaatsen kun je helemaal zelf bepalen! Een mooie familiefoto, een reproductie van een modern kunstwerk of juist een oude meesters schilderij.

 Verbeter de akoestiek met planten

Met planten creëer je niet alleen een frisse, huiselijke uitstraling, je dempt ook geluiden. Dat geldt overigens niet alleen voor planten, maar ook voor je meubilair en vloerkleden. Hoewel een minimalistisch interieur misschien hip en modern is, doet het de akoestiek geen goed. Door je woning optimaal in te richten zorg je ervoor dat geluiden minder weerkaatsen en verbeter je de akoestiek.

Verbeter de akoestiek met raambekleding

Een raam is doorgaans een vrij groot leeg oppervlak waar geluiden goed op kunnen weerkaatsen. Door gordijnen op te hangen ziet je woning er niet alleen gezelliger uit, je vangt hiermee ook een heleboel geluid op. Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor speciale gordijnen die de akoestiek bevorderen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van