Zo houd je je bedrijf financieel gezond
Als je een paar jaar geleden bent gestart als ondernemer en de zaken gaan goed, dan wil je misschien plannen maken om je bedrijf te laten groeien. Daar is niets mis mee als de mogelijkheid zich voordoet. Als je het werk in je eentje niet meer aankunt dan kun je overstappen van een eenmanszaak naar een bedrijf met personeel. Maar dit leidt uiteraard wel tot meer verantwoordelijkheden. Je moet je personeel immers salaris betalen en dat moet als het even kan op een vaste dag. Niet op het moment dat je toevallig geld van een betaalde factuur binnenkrijgt.
Er zijn mogelijkheden om je bedrijf ook bij groei financieel gezond te houden.
Geen zorgen of je factuur op tijd wordt betaald
Steeds meer bedrijven maken gebruik van factoring. De factuur wordt betaald aan de ondernemer door een factoringbedrijf. Die stuurt de rekening vervolgens door naar de klant. Die krijgt een normale betalingstermijn. De opdrachtnemer heeft dan zijn geld allang ontvangen. Zo blijf je als opdrachtnemer financieel gezond. Je kunt dit geld als ondernemer gebruiken om personeelskosten te dekken, materialen en grondstoffen in te kopen of een onderaannemer aan te trekken. Je hebt dus de vrijheid om je werk te doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken of er wel op tijd geld binnenkomt om die leverancier te betalen of andere kosten te dekken. Hiervoor betaal je een fee aan het factoringbedrijf.
Altijd de beschikking over bedrijfskapitaal
Wil je op elk moment de beschikking hebben over werkkapitaal dan kun je ook overwegen om een rekening-courant te openen. Dit doe je doorgaans bij een bank. De bank wil hiervoor wel een aantal zekerheden, zoals pandrecht op je bedrijfspand of de inventaris. Je kunt geld van de rekening-courant opnemen als je dit voor je bedrijf nodig hebt. Als er geld binnenkomt dan kun je de openstaande schuld daar vervolgens weer geheel of gedeeltelijk mee aflossen. Staat er geen geld open dan betaal je ook geen rente. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een bedrijfslening. Daarvoor betaal je direct rente en aflossing nadat het geld op je rekening is gestort. Ook als je er nog even niets mee doet in afwachting van een volgende opdracht.
Neem geen te grote risico’s
Een lucratieve opdracht aannemen is natuurlijk altijd heel verleidelijk. Maar bedenk vooraf goed of je het werk aankunt. Kun je leveren wat er wordt gevraagd en lukt dat binnen de gestelde termijn? Welke tegenslagen kun je verwachten? Pas als je zeker bent van je zaak zet je je handtekening onder een opdracht. Als er onderweg iets misgaat is de kans groot dat jij voor de extra kosten opdraait. En die kunnen snel oplopen. Je kunt je winstmarge in een paar dagen tijd zien verdampen als het contract door de opdrachtgever goed is dichtgetimmerd. Als de risico’s te groot zijn is het soms toch beter om nee te zeggen tegen die mooie opdracht en je te concurreren op kleinere opdrachten. Die leveren misschien minder op, maar geven wel meer zekerheid en continuïteit voor je bedrijf.