Zo hou je je autoruiten schoon: 7 tips

Als trotse auto eigenaar is het onderhoud van je vierwielige machine van cruciaal belang, en het schoonhouden van je autoruiten is hierop geen uitzondering. Waar sommige punten misschien meer voor de hand liggend zijn dan andere, zoals motorolie en je bandendruk, zijn je autoruiten minstens even belangrijk als je je voertuig veilig wil kunnen gebruiken.

Door

Autoruiten zorgen niet alleen voor een helder zicht op de weg, maar dragen ook bij aan de algehele esthetiek van je auto door hun glans in het zonlicht. Je zou wellicht denken dat water en wat glasreiniger volstaat, maar er komt meer kijken bij schone autoruiten. In dit artikel gaan we dieper in op het onderhoud van autoruiten, zodat je altijd een helder zicht behoudt en je auto in topconditie blijft.

1.      Selecteer de juiste schoonmaakproducten

Het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel is essentieel voor een vlekkeloze afwerking van je autoruiten. Gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen ammoniak of andere sterke chemicaliën bevatten die mogelijk de getinte ruiten kunnen beschadigen, die het interieur beschermen tegen UV-stralen.

Daarom is het raadzaam om te kiezen voor specifieke autoglasreinigers. Deze zijn vrij van ammoniak, veilig voor getinte ruiten en speciaal ontworpen om vuil en aanslag op auto’s te verwijderen.

2.      Het belang van ruitenwisservloeistof

Naast standaard autoglasreinigers is het gebruik van kwalitatieve ruitenwisservloeistof cruciaal voor het schoonhouden van je autoruiten, vooral de voorruit. En als er één oppervlak is waar je goede doorkijk wilt hebben, dan is het de voorruit. Deze ruit krijgt meer te verduren terwijl je rijdt en het schoonhouden ervan vergt daarom een effectieve ruitenwisservloeistof.

Autoruiten 1

Ruitenwisservloeistof van de site autodoc.nl

 

Draagt niet alleen bij aan het verwijderen van hardnekkig vuil, maar verbetert ook de prestaties van je ruitenwissers. Dit resulteert in beter zicht tijdens zware weersomstandigheden.

Mocht je een doe-het-zelver zijn, dan kun je ook zelf aan de slag gaan. Maak je eigen ruitenwisservloeistof met een combinatie van huishoudelijke middelen, maar wees daarbij wel voorzichtig. Je wilt bijvoorbeeld niet dat azijn de kunststof van je koplampen aantast, of dat chemicaliën de wisserbladen of raamrubbers aantasten.

3.      Gebruik de juiste reinigingstechnieken

De veelgebruikte spray-en-veeg aanpak is niet voldoende voor het effectief reinigen van autoruiten. Parkeer je auto eerst op een plek in de schaduwen die relatief koel is. Op deze manier droogt het reinigingsmiddel niet te snel op en veroorzaakt het geen strepen of watervlekken.

Wanneer je je autoruiten schoonmaakt, begin je aan de bovenkant van de ruit en werk je vervolgens naar beneden. Deze methode is bedoeld om te voorkomen dat het oppervlak dat je al hebt gereinigd opnieuw vuil wordt. Vergeet niet om je ramen een beetje naar beneden te rollen om ook de bovenranden te kunnen schoonmaken.

4.      Gebruik de juiste hulpmiddelen

Zelfs de meest effectieve schoonmaakmiddelen en -technieken kunnen je autoruit niet goed schoon krijgen zonder de juiste gereedschappen. Het gebruik van badstof handdoeken, krantenpapier of andere ruwe materialen kan krassen op je ruiten veroorzaken.

De aanbevolen materialen voor deze taak zijn microvezeldoeken of speciale glasreinigingsdoeken die voor auto’s zijn ontworpen. Deze zijn zacht, wasbaar en hebben een uitstekend vermogen om vuil op te nemen. En minstens even belangrijk: ze houden je glas krasvrij.

5.      Regelmatig schoonmaken is cruciaal

Het proper houden van je autoruiten is niet iets dat je slechts eenmalig doet, maar een voortdurend proces. Afhankelijk van de omgeving wordt meestal geadviseerd om je autoruiten ongeveer om de twee weken schoon te maken.

Autoruiten die blootgesteld worden aan stadsvervuiling of vogeluitwerpselen vereisen vaker onderhoud. Als je dit niet doet, kan zo’n aangekoekte zooi moeilijk te verwijderen zijn. Bovendien rijd je dan in de tussentijd rond met slecht zicht.

6.      Aandacht voor de binnenkant van de autoruiten

Het is net zo belangrijk om de binnenkant van de autoruiten te onderhouden. Factoren zoals roken, off-gassing (het proces waarbij synthetische materialen in de auto chemicaliën afgeven) en regulier gebruik kunnen leiden tot de opbouw van een film op de binnenkant van de ruiten.

Was de binnenkant zoals je de buitenkant zou schoonmaken. Het is echter van belang om extra zorgvuldig te zijn om te voorkomen dat er te veel schoonmaakmiddelen in het interieur van de auto worden gespoten.

7.      Onderhoud van je ruitenwissers

Hoewel ruitenwissers technisch gezien geen deel uitmaken van de autoruiten, spelen ze een essentiële rol bij het schoonhouden van de voorruit. Beschadigde of vuile ruitenwissers kunnen krassen op de voorruit veroorzaken en de effectiviteit van het reinigingsproces verminderen.

Het is daarom zeer belangrijk om ze regelmatig te controleren op vuil en ze te vervangen als ze tekenen van slijtage vertonen. Gebruik dan ruitenwissers die goed passen in de wisserbladen en kwalitatief hoogwaardig zijn. Deze gaan langer mee en laten geen strepen achter.

Conclusie: hou je autoruiten schoon

Met de juiste schoonmaakmiddelen, methoden en hulpmiddelen, evenals een periodieke schoonmaak, zul je de conditie van je autoruiten behouden. Het is dus tijd om je mouwen op te stropen, jezelf uit te rusten met de juiste schoonmaakmiddelen en autoruiten flink schoon te maken.

Standaardportret
Bekijk meer van