Zo bespaar je energie met het gebruik van huishoudelijke apparaten

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Sowieso niet fijn, maar het zorgt er ook nog eens voor dat veel gezinnen financieel gezien in de problemen komen. Een goed moment om eens stil te staan bij het verbruik in het huishouden. Hoe kun je het energieverbruik van huishoudelijke apparaten verminderen?

Door

Energiezuinige apparatuur gebruiken

Wist je dat oude apparaten flink meer energie gebruiken dan de nieuwste modellen? Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of de beste vaatwasser van het moment, dat kom je met een energielabel A model stukken voordeliger uit. Natuurlijk moet je daar wel voor investeren, maar dat verdient zich op termijn veelal terug. Als voorbeeld: een 8 kilo wasmachine met label A verbruikt zo’n €100 per jaar minder dan een met label D. En niet te vergeten: gebruik vaatwasser en wasmachine zo veel als mogelijk op de eco-stand. Dit programma duurt langer, maar gaat slimmer om met het opwarmen van water, waardoor je onder de streep voordeliger uit bent.

Maak rekensommen: wat is voordeliger?

Heb je een koelkast of diepvries die veel groter is dan nodig? Dan gebruik je onnodig meer stroom. Je kunt ervoor kiezen om die te vervangen door een kleiner model, en dan je oude model tweedehands aanbieden. Zo verdien je alvast een deel van je investering in je nieuwe apparaat terug. Een ander goed voorbeeld is een stofzuiger. Een goede stofzuiger met stofzak gebruikt relatief minder energie dan een zonder stofzak. Van de andere kant moet je wel weer investeren in stofzakken. Neem het verbruik van jouw apparaten eens onder de loep en kijk in welke gevallen het loont om te vervangen.

Gebruik energieslurpers tijdens daluren

De vaatwasser, wasmachine en droger zijn flinke energieslurpers in huis. Je kunt deze het beste aanzetten tijdens de daluren van energie aanbieders. Tijdens deze periode zijn de tarieven namelijk net iets lager dan het reguliere tarief. De daluurtijden verschillen per aanbieder, dus check zeker even de voorwaarden bij jouw energiemaatschappij. Vaak is het ergens rond 23.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends. Geen zin om tijdens die momenten je apparaten aan te zetten? Maak dan gebruik van de functie ‘startuitstel’. Ideaal, want zo kun je je apparaten vooraf al programmeren om aan te gaan op een later tijdstip.

Voorkom onnodig verbruik en sluipverbruik

Het is natuurlijk logisch dat je onnodig verbruik het beste kunt voorkomen. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Om je wat voorbeelden te schetsen kun je denken aan die lampen die je aan laat staan als je gaat douchen, of die koelkast die je open laat staan terwijl je snel even wat drinken inschenkt. Ook de tv aan laten als je niet kijkt is overbodig. Val je vaak in slaap? Stel dan een slaaptimer in. Zelfs wanneer je stekkers in het stopcontact hebt hangen terwijl er niets aanhangt dan gebruiken ze nog minimaal. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Dus hup, trek die oplader van je telefoon dus liever eruit als er toch niets aanhangt. Dat is ook nog eens beter voor de brandveiligheid.

Neem duurzame maatregelen in huis

Je kunt het ook nog wat groter aanpakken door bepaalde duurzame maatregelen in huis te nemen. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Daarnaast kun je kiezen voor ledverlichting. Ook zonnepanelen zijn een optie, die zijn door de stijgende energieprijzen alleen maar populairder geworden. Als richtlijn kun je aanhouden dat je ze in circa zes tot acht jaar terugverdient. Voor groene daken, schone energie (aardgasvrij) en isolatie worden er overigens regelmatig subsidies beschikbaar gesteld in tal van gemeentes. Nieuwsgierig waar jij slim gebruik van kunt maken? Bekijk dan het overzicht van alle duurzame subsidies in Den Haag.

Standaardportret
Bekijk meer van