WOZ bezwaar maken, hoe doe ik dat?

Woon je in Den Haag en heb je sinds kort een eigen huis? Dan krijg je met allerlei termen te maken. Zeker als je nieuw bent op de woningmarkt dan kan het soms best veel zijn. Wat betekenen al die afkortingen en waar zijn ze voor bedoeld? In dit artikel leggen we je alles uit over WOZ. Wat is het en waar is het voor bedoeld? Lees snel verder!

Door

Wat is WOZ

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Wanneer je een koophuis hebt dan wordt de WOZ-waarde van je huis bepaald. Hieruit wordt de hoogte van heffingen en belastingen bepaald. Een voorbeeld van zo’n belasting is bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting. De WOZ waarde van jouw huis wordt door de gemeente bepaald. Dit doen zij door middel van een taxatie. In de wet WOZ vind je hoe de WOZ waarde bepaald moet worden. De waarde van jouw woning wordt elk jaar opnieuw door de gemeente vastgesteld.

De gemeenten, belastingdienst en de waterschappen gebruiken de WOZ waarde om de heffing van de belastingen te bepalen. Het controleren van de WOZ waarde van jouw huis is belangrijk. Vaak kom je in aanmerking voor een verlaging.

Wanneer je in een huurhuis woont dan wordt de hoogte van jouw huur ook bepaald door de WOZ-waarde van het huurhuis.

Hoe kan ik bezwaar maken

Wanneer jij het niet eens bent met de door de gemeente bepaalde WOZ waarde van jouw huis dan kun je WOZ bezwaar maken. Er zijn ontzettend veel informatieve websites sites die je door dit proces heen kunnen helpen. Je kunt eenvoudig een WOZ check doen op de verschillende websites. Aan het einde van de check worden de gegevens naar je emailadres toegestuurd. Wanneer je een huis huurt is dit helaas nog niet mogelijk. Wel kun je je inschrijven voor een nieuwsbrief zodat je bericht krijgt zodra de WOZ check ook mogelijk is voor huurders.

Je kunt WOZ bezwaar maken via een formulier. Dit kan makkelijk en snel online. Hieronder vertel ik kort welke stappen je moet doorlopen. Ik verzeker je dat het echt makkelijk is!

  1. Vul je persoonlijke gegevens in
  2. Vul daarna de gegevens van je aanslagbiljet/ WOZ beschikking in
  3. Je kunt nu redenen aangeven waarom je een verlaagde WOZ waarde wilt. Er zijn verschillende voorbeelden waar je uit kunt kiezen bijvoorbeeld; ‘’mijn WOZ waarde is hoger dan vorig jaar’’ of ‘’ mijn woning ligt direct aan een drukke doorgaande weg’’ Zijn er andere redenen die er niet bij staan? Daarvoor kun je in een tekst vak zelf één of meerdere redenen typen
  4. Als laatste stap kun je het formulier digitaal ondertekenen en versturen

Aan de slag

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de WOZ waarde. Wat de WOZ waarde is, hoe het wordt berekend en hoe je bezwaar kunt maken. Het is makkelijker en vooral ook sneller dan je in eerste instantie zou denken. Ik hoop dat ik je met dit artikel wegwijs heb kunnen maken en bovendien ook heb kunnen inspireren om het toch te gaan proberen! Je weet nooit wat er allemaal mogelijk is als je het niet probeert. Ik wens je heel veel succes!

Standaardportret
Bekijk meer van