Woontrends die voorlopig zullen aanhouden – omdat ze tijdloos zijn

De ontelbare woonprogramma’s op tv bewegen menigeen tot een metamorfose van de eigen woning. Zien inrichten, doet inrichten. Het meest op uw gemak bent u vanzelfsprekend in uw eigen woonstijl, maar er zijn diverse trends die in ieder geval voor inspiratie zorgen. Authentiek, functioneel en persoonlijk zijn belangrijke aspecten in een warm, sfeervol én sierlijk interieur. Hieronder vier moderne woonbegrippen die ruim geïnterpreteerd kunnen worden.

Door

Meer lichtinval vanuit keuken of hal

Wat steeds meer voorkomt om zowel praktische als lichtinval-technische redenen, is de glazen deur tussen hal of keuken en woonkamer. Niet zelden wordt gekozen voor taatsdeuren: deuren die soepeler open en sluiten, omdat deze deuren rond een verticale as – een spindel – draaien. Er komt dus geen scharnier bij kijken, maar het deur-principe is in wezen hetzelfde. Door het ontbreken van scharnieren heeft de taatsdeur of pivotdeur geen kozijn nodig, dat geeft die strakkere look waar veel mensen naar op zoek zijn. Taatsdeuren op maat gaan dus vrij rustig op in de wand waarin u ze bevestigt.

Kies voor hout voor het landelijke gevoel

Indu Doors maakt taatsdeuren met hout, het materiaal dat zo mooi opgaat in elk type interieur. En dat is meteen de tweede woontrend die de komende decennia alleen maar op meer bijval kan rekenen. De consument is een beetje klaar met kunstmatige, niet zo duurzame materialen als spaanplaat. Bovendien valt hout in de categorieën landelijk en industrieel, tijdloze woonstijlen die meer natuur in huis brengen. Ook industrieel inderdaad, die term slaat op de zichtbare herkomst van een meubel of onderdeel. Of het nu een balk, een boekenkast of een keukenblad betreft.

Vintage dan wel retro

In het begin van deze eeuw werden eclectisch ingerichte woningen als ‘druk’ ervaren, maar met het hier en daar uitstallen van dierbare spullen is niks mis. Sterker nog, daar maakt u uw huis alleen maar herkenbaarder mee. Oude pannen en snijplanken aan de keukenwand, ingelijste Franse filmposters op de slaapkamer, jaren ‘70-accessoires: retro en vintage worden weer omarmd.

Mediterrane invloeden: terracotta en andere pasteltinten

Op vakantie heeft u wellicht eens stilgestaan bij de manier waarop Zuid-Europeanen hun woningen inrichten. Opvallend is daarbij het kleurgebruik: een slaapkamer mag gerust een zachte pasteltint hebben, zoals okergeel of olijfgroen. Deze kleuren sluiten mooi aan bij het landelijke gevoel uit de vorige alinea en geven een vrolijkere sfeer dan het zwart, grijs en goud dat tegenwoordig zo vaak opduikt. Terracotta potten met kruiden die het in onze huizen ook goed doen, zijn tijdloos mooi. Op de vloer kiest men, nu vloerverwarming veel makkelijker is aan te leggen, weer voor plavuizen met een Italiaans tintje.

Standaardportret
Bekijk meer van