Wat zijn collageen boosters en heb je er wat aan?

Collageen is een van de hypes van dit moment. Iedereen wil een zakje collageenpoeder toevoegen aan hun smoothies en sappen. Maar wat belangrijk is om te weten, is dat collageen en collageen boosters twee verschillende dingen zijn en verschillende rollen spelen in het lichaam.

Door

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het heeft een gaasachtige structuur die helpt vocht vast te houden en je huid voller houdt. Het biedt ook structuur en treksterkte aan bindweefsel, pezen en ligamenten.

Tot 60% van het volwassen menselijk lichaam bestaat uit water. Water vergemakkelijkt de beweging van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen en helpt ook bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Het is dus logisch dat je er veel van nodig hebt om je lichaam optimaal te laten functioneren.

Het enige probleem met collageen is dat de productie ervan in het lichaam vertraagt naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat je een externe aanvoer van dit eiwit nodig hebt om je lichaam jeugdig te houden.

Welk collageen supplement is het beste?

Lastige vraag! Er zijn zoveel collageensupplementen op de markt dat het verwarrend kan zijn om er een te kiezen die het meest geschikt voor je is.

Er zijn merken die beweren collageensupplementen te zijn, maar in werkelijkheid zijn het gewoon een combinatie van ingrediënten die werken als collageenversterkers in het lichaam. Daarom hebben we besloten je een overzicht te geven van hoe ze werken en wat het beste is voor jouw lichaam.

Er is een groot verschil tussen collageen en collageen boosters. Terwijl de ene letterlijk de collageenverbinding is die lijkt op die in het lichaam, is de andere meer een bewaarder van het bestaande collageen in het lichaam en kan het niet worden behandeld als collageen zelf.

Waarom is collageen goed voor je?

Collageen is speciaal omdat het een overvloed bevat van de drie aminozuren die je niet in significante hoeveelheden in veel andere voedingsmiddelen vindt (glycine, proline en hydroxyproline). Spiergroei, gezonde gewrichten en een stralend uiterlijk kunnen gedeeltelijk worden toegeschreven aan de aminozuurmix in collageen die nergens anders te vinden is.

Er zijn twee soorten collageen: heel collageen en gehydrolyseerd collageen (peptiden). Een heel collageeneiwit is moeilijk af te breken en laat een groot deel van het materiaal onbruikbaar.

Gehydrolyseerd collageen (ook wel collageenpeptiden genoemd) is collageen dat is afgebroken tot gemakkelijker oplosbare aminozuren, vaak verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van collageenpoeder.

Viscollageen afkomstig van bijproducten van vis of visafval is de meest duurzame en biologisch beschikbare vorm van collageen die je in je lichaam kunt stoppen.

Collageen boosters

Allereerst bevatten de meeste collageen boosters geen collageen. Deze producten zijn gericht op veganisten die de voordelen van collageen willen ervaren zonder collageen in te nemen (afkomstig van dierlijke of mariene bronnen).

Collageen boosters bevatten voedingsstoffen die de collageenproductie ondersteunen, maar bevatten eigenlijk geen collageen. Zink activeert bijvoorbeeld de eiwitten die collageen maken.

Omega-3 vetzuren en hyaluronzuur zijn ook cruciaal voor het verouderen en beschermen van bestaand collageen. Omega-3 vetzuren beschermen de vetlaag rond de cellen en hyaluronzuur trekt vocht aan. Beschouw deze bestanddelen als bubbeltjesplastic voor je kwetsbare collageendelen.

Welk collageen supplement is beter voor jouw lichaam?

Het komt erop neer dat er geen manier is om collageeneiwit in het lichaam te vervangen door een collageenbooster. Helpen collageen boosters? Ja, natuurlijk, en ze zijn van vitaal belang voor vegetariërs en veganisten. Maar om je lichaam op peil te krijgen, moet je het de bouwstenen geven die het nodig heeft om zelf collageen aan te maken, en dat kan alleen door echt collageen in te nemen.

Dus wat is de conclusie?

Collageen boosters zijn producten die de aanmaak van collageen in het lichaam ondersteunen, maar bevatten zelf geen collageen. Ze zijn vooral gericht op veganisten en bevatten voedingsstoffen zoals zink, omega-3 vetzuren en hyaluronzuur, die helpen bij het behoud en de bescherming van bestaand collageen.

Hoewel collageen boosters nuttig zijn, kunnen ze het collageeneiwit in het lichaam niet vervangen. Voor optimale effecten is de inname van echt collageen, zoals gehydrolyseerd collageen (collageenpeptiden), aan te raden, vooral omdat de natuurlijke collageenproductie vermindert met de leeftijd.

Standaardportret
Bekijk meer van