Wat kun je doen als je in een regio woont met hard water?

In Nederland wordt het drinkwater gewonnen uit rivieren die door ons land stromen. Het wordt opgeslagen in bassins en vervolgens gezuiverd. Afhankelijk van waar je woont in Nederland kan het water meer of minder kalk bevatten. Kalk kan schadelijk zijn voor apparaten, ze gaan sneller stuk en moeten eerder worden vervangen. Ook vinden sommige mensen water met een hoog kalkgehalte minder lekker om te drinken. Als je in een regio woont met relatief hard water, dan kun je daar wel wat aan doen. Je kunt met behulp van een waterontharder de kwaliteit van het water verbeteren.

Door

Zelf een waterontharder installeren

Als je handig bent dan kun je op Omega.nl een waterontharder bestellen en deze zelf installeren. Het water dat door de waterleiding je huis binnenstroomt wordt dan via de ontharder geleid en op die manier ontdaan van een groot deel van de kalk die erin zit. Je merkt dit aan de smaak van het water die zal verbeteren. Het kan zijn dat het water iets minder snel uit de kraan stroomt, maar dit verschil is niet groot en je zult er snel aan wennen. Als je niet zo handig bent dan kun je het plaatsen van een waterontharder natuurlijk ook overlaten aan een vakbekwame loodgieter of installateur. Ook als je in een huurwoning woont mag je uiteraard een waterontharder op de waterleiding aansluiten.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere voordelen van een waterontharder op te noemen. Het belangrijkste voordeel is dat apparaten die water gebruiken langer meegaan voordat je ze moet vervangen. Denk aan je wasmachine maar ook aan de strijkijzer, de vaatwasser en de waterkoker. Er vindt minder kalkafzetting plaats op de verwarmingselementen van deze apparaten waardoor ze langer meegaan en je ze minder vaak hoeft te ontkalken. Hierdoor verleng je ook de levensduur en hoef je dus minder snel om te zien naar een nieuw apparaat. De waterontharder verdient zichzelf daardoor uiteindelijk terug. En nog een voordeel: je hoeft bij het draaien van een was minder wasmiddel te gebruiken. En bij het schoonmaken van de badkamer zal je merken dat het je aanzienlijk minder moeite kost om de kalkaanslag in de douchecabine of je ligbad te verwijderen.

Wat kost een waterontharder?

Als je overweegt een waterontharder te kopen is het belangrijk te weten om wat voor situatie het gaat. De ontharder levert namelijk een x aantal liters water per minuut. Voor een tweepersoons huishouden kun je dus volstaan met een lichter apparaat dan wanneer je een groot gezin hebt en bijvoorbeeld een huis met meerdere badkamers of toiletten. Je kunt online gemakkelijk waterontharders vergelijken en beoordelen aan de hand van de specificaties. Op die manier maak je eenvoudig de juiste keuze. Wanneer je het juiste onderhoud toepast, dat wil zeggen het reinigen van het apparaat met een oplossing van water en zout, kan de waterontharder vele jaren zonder problemen dienst doen.

Standaardportret
Bekijk meer van