Waarom je vaker zou moeten fietsen door de binnenstad

Ga jij altijd met de auto door heel Den Haag heen? Reden genoeg om eens vaker de fiets te pakken. Als je door de stad fietst, biedt dit diverse voordelen voor zowel lichaam als geest. Welke voordelen dit precies zijn? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Lees snel verder!

Door

Helpt fietsen overgewicht tegen te gaan

Lekker fietsen met de stadsfiets is bij uitstek de manier om overgewicht tegen te gaan. Zo verbrand je met 10 minuten fietsen bijna 100 calorieën! Het fijne aan het rijden op je fiets is dat het je gewichten vrijwel niet belast en het een vorm van low impact training is. Ook als je al wat zwaarder bent, is fietsen ideaal. Je gewicht verplaatst zich grotendeels over het zadel, waardoor je knieën en enkels hier geen last van hebben.

Helpt stress verminderen
Fietsen helpt zeker om stress te verminderen. Tijdens het fietsen kun je even aan andere dingen denken. Het is dan ook zeer ontspannend voor je geest. Je zal je een stuk prettiger voelen. Wanneer je fietst, maak je de stofjes endorfine en serotonine aan. Deze stofjes zorgen voor een geluksgevoel. Ook je lichaam komt tot rust door het fietsen. Je zal merken dat je ademhaling een stuk rustiger wordt.

Zet je hersenen aan het werk
Wanneer je fietst, wordt niet alleen je lichaam aan het werk gezet. Ook op je hersenen heeft fietsen een positief effect. Wanneer je fietst, wordt de bloedtoevoer naar je hersenen bevordert. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je hersenen komt, waardoor er meer proteïnen geproduceerd worden. Deze proteïnen zorgen voor nieuwe hersencellen. Het vergroot ook je cognitieve capaciteit, omdat het ervoor zorgt dat diverse delen van je hersenen beter met elkaar communiceren. Zo zal o.a. je denken en intellect verbeteren.

Fietsen kan ook samen met anderen
Fietsen is iets wat ook erg leuk is om samen met anderen te doen. Gezellig kletsen onderweg, lachen. Dit begint al als kinderen naar school gaan. Op hun kinderfiets rijden ze samen met de andere kinderen naar school. Dit is een van de momenten waarop ze zich sociaal ontwikkelen en een band creëren met anderen. Ook voor volwassenen is er niets leuker dan samen met hun partner of vriend of vriendin met de fiets op stap.

Je voorkomt verschillende soorten ziektes

Als je fietst voorkom je ook diverse ziektes, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook heeft fietsen een positief effect op hart en bloedvaten. Je bloedvaten worden flexibeler en slibben minder snel dicht. Ook verandert de samenstelling in je bloed en gaat dit sneller stromen door de verhoogde hartslag tijdens je fietstocht.

Neem ook meer de fiets
Je weet nu welke voordelen fietsen te bieden heeft. Reden genoeg dus om eens wat vaker de fiets te pakken. Wanneer stap jij op de fiets?

Standaardportret
Bekijk meer van