Tips voor het uitkiezen van plisségordijnen (en de voordelen van raambekleding)

Het uitzoeken van plisségordijnen heeft wel wat voeten in de aarde. Zo kun je kiezen voor transparante, half transparante en verduisterende exemplaren. Afhankelijk daarvan zijn er weer allerlei tips die je in je achterhoofd moet houden.

Door

We zetten ze op een rijtje en schijnen je meteen bij over de voordelen van deze raamdecoratie. Want dat zijn er meer dan je misschien denkt!

Voor welke ruimte heb je plisségordijnen in gedachten?

De soort plisse gordijnen hangt af van welke ruimte je ervoor in gedachten hebt. In een badkamer bijvoorbeeld kies je voor speciale varianten met een vochtwerende coating. Voor woonkamer, eetkamer en keuken neem je transparante of semi-transparante plisségordijnen, omdat je er misschien deels doorheen wilt kunnen kijken. Ook zijn er speciale exemplaren voor kiep- dan wel dakramen. Verdiep je erin op woonplatform INHUIS Plaza en laat je eventueel adviseren door de experts. Je koopt de raambekleding idealiter voor een langere periode, dus het uitkiezen moet met zorg gebeuren.

Verduisterende raamdecoratie in een koele slaapkamer

Slapen in een koele slaapkamer is belangrijk. Dit onderzoek toont aan dat het openhouden van een raam tijdens het slapen zorgt voor 2 graden extra temperatuurdaling. In dit vertrek is het raadzaam om voor raambekleding te kiezen die in de zomer de warmte grotendeels buiten houdt. Dat kan zeker met plisségordijnen met een wat dikkere stof. Het is in deze ruimte eveneens slim om voor donkere kleuren te kiezen, als het gaat om raambekleding. Tijdens een powernap, uitslapen of bijslapen na een nachtdienst heb je geen last van lichteffecten. Want ook ’s nachts kunnen externe lichten de nachtrust verstoren.

Zekere mate van geluiddemping met raamdecoratie

Niet alleen veroorzaken straatverlichting, industrie, verkeer en reclames soms veel lichtoverlast, er zijn ook geluiden die je enigszins wilt dempen. Raambekleding doet dat in zekere mate. Niet geheel natuurlijk, dat is onmogelijk. Maar dit is wel een significant voordeel van raambekleding. Woon je heel landelijk en stil, dan is er nogal een verschil in de keuze van de soort plisségordijnen. Je kunt ze ook combineren met ouderwetse overgordijnen, die voor een klassiek element in de slaapkamer zorgen. Let er trouwens ook op dat bij het installeren van de plisségordijnen geen lichtdoorlatende naden worden achtergelaten.

Isolatie en privacy nemen toe met raambekleding, ook met plisségordijnen

Raambekleding isoleert het huis beter! Terwijl je in de winter de gestookte warmte goed vasthoudt, houd je het huis ’s zomers koeler door overdag de plisségordijnen te sluiten. Elk jaar is er wel een fikse hittegolf en aangezien je wellicht veelal thuiswerkt, wil je jezelf wat comfort gunnen. Met de mogelijkheid om de lichtinval te reguleren door aan een koordje te trekken, vergemakkelijk je het werken op een scherm. Ook overdag tv kijken wordt prettiger. Over comfort gesproken: dat neemt eveneens toe wanneer je de privacy van raambekleding ervaart. Niets vervelender dan wildvreemden die tijdens hun avondwandeling onwillekeurig bij je naar binnen koekeloeren.

Gekleurde plisségordijnen ogen modern en klassiek tegelijk

Het oog wil ook wat. Plisségordijnen hebben een moderne en tegelijk klassieke uitstraling. Omdat veel exemplaren op maat gemaakt zijn, gaan ze zelfs deel uitmaken van de waarde van een woning. Je bent dus dubbel duurzaam bezig met het aanschaffen van plisségordijnen: denk ook aan de al genoemde isolatiewerking. Al wil je er vooral zelf van genieten. Het staat je vanzelfsprekend vrij om een kleur te kiezen die bij je interieur past, maar denk eraan dat deze blikvangers op zichzelf staan, een geheel eigen kleur voor je raambekleding misstaat absoluut niet.

Blijf denhaagcentraal.net bezoeken voor meer interessante (woon)tips!

Meer nieuws over wonen, maar ook over het wel en wee in de Hofstad, evenementen en andere wetenswaardigheden vind je hier dagelijks. Tevens is er veel te lezen over duurzaamheidsinitiatieven, of dat nu op kleine of grote schaal is. Sla deze website dus op in je favorieten door het sterretje rechtsboven op je scherm aan te klikken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, luister de podcast en volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Standaardportret
Bekijk meer van