Tiny Houses, gaat dat nou wat worden?

Komend voorjaar is er een internationaal congres over Tiny Houses in Nederland. We blijken op Europees niveau koploper te zijn als het gaat om deze manier van klein en duurzaam wonen.

Door

Veel dertigers zijn letterlijk en figuurlijk in de groei. Dagelijks met een volle Burkely tas naar kantoor. Carrière, grote auto en een dito huis. Alsof het niet op kan. Tegelijkertijd is het ook de groep die steeds bewuster voor ‘anders’ kiest. Zoals bijvoorbeeld een Tiny House.

Je voetafdruk zo klein mogelijk maken, en daarom klein en tevreden wonen op niet meer dan 24 vierkante meter. Tiny Houses zijn al een tijdje in zwang. De Tiny House Movement is geen lokale trend, maar een wereldwijde beweging. Mensen zijn niet langer gericht op groei en materialisme. Steeds meer mensen beseffen dat ze hun leven anders willen inrichten: minder consumeren, meer gericht op ervaringen, beter voor de aarde zorgen, meer vrijheid. De Tiny House Movement is daarop een antwoord.

Nederland kent veel Tiny House woonprojecten

Een tijdje werd er veel over gesproken in de media. Op social media zie je hippe kleine huizen voorbijkomen. Toch is het de vraag wie hier nu daadwerkelijk voor kiezen. Het lijkt in ons land, ondanks alle aandacht, nog behoorlijk in de kinderschoenen te staan. Maar dat liíkt dus maar zo. Nederland kent inmiddels al heel wat van dit soort woonprojecten.

De kosten van de aanschaf van een Tiny House zijn laag, de energiekosten worden bovendien ook binnen de perken gehouden. En dat levert vrijheid op, want je hoeft er immers niet per se een fulltimebaan op na te houden. Je kunt met minder toe.

Je moet in een Tiny House wel goed om kunnen gaan met de ruimte en niet teveel spullen hebben. Niet drie rugzakken, want je kunt ze nergens kwijt. Liever een goede Cowboysbag die je bij binnenkomst direct aan het daarvoor bestemde haakje hangt. Opruimen is het motto. Er wordt slim met de ruimte omgegaan.

Een straatje van Tiny Houses

Op een flink aantal plekken in Nederland zijn Tiny Houses gebouwd. In het Zuid-Hollandse Noordwijk bijvoorbeeld of in het Friese Hurdegaryp. Daar is zelfs een heel straatje gecreëerd van Tiny Houses.

Er is veel belangstelling, toch lijkt de stap richting een veel kleiner huis met alle consequenties die daarbij horen (gezamenlijk gebruik wasmachine of grasmaaimachine bijvoorbeeld). Er is inmiddels wel een speciale site voor Tiny Houses: Tiny Findy.  Een soort Funda, maar dan voor kleine huisjes en grond om deze op te bouwen.

Er is aanbod op te vinden en alle mogelijke informatie over Tiny Houses. Zo kondigt initiatiefneemster Marjolein Jonger aan dat er komend jaar een internationaal Tiny House congres is, speciaal voor gemeenten. Want die worden nogal eens bestookt met vragen over deze woonvorm.

Internationaal congres in IJmuiden

Het wordt gehouden op 14 en 15 mei in IJmuiden. In het FabCityNature lab Basecamp IJmuiden zijn ten minste twintig Tiny Houses te bezichtigen. Het congres vindt plaats in het Appollo Hotel, op loopafstand van de Tiny House expo Basecamp. Het congres is met name bestemd voor gemeenten: bestuurders, ambtenaren en raadsleden. Maar wie geïnteresseerd is in het onderwerp en wie van de kennisdeling wil profiteren, wordt aangeraden ook te komen en z’n Ted Baker tas mee te nemen want je gaat met een berg informatie, folders én hopelijk inspiratie weer naar huis. Het programma is gericht op twee pijlers: het beantwoorden van vragen rond het thema Tiny Housing die bij de gemeenten leven en het laten zien van succesvolle Tiny House projecten in Nederland.

Standaardportret
Bekijk meer van