Thailand gooit het over een andere boeg en zet in op Bitcoin-toerisme

Thailand heeft altijd al verschillende soorten toeristen aangetrokken. Er komen toeristen die op zoek zijn naar het natuurschoon en er zijn er die ander schoons opzoeken in steden als Pattaya. In ieder geval heeft de toerismesector het er behoorlijk moeilijk gehad door de strenge coronaregels.

Door

Deze regels legden beperkingen op aan reizigers. Bovendien bleek het land in tijden van social distancing een stuk minder boeiend te zijn. Het land miste ongeveer 80 miljard aan toerisme-inkomsten ten gevolge van de coronapandemie. Bitcoin-toerisme moet deze pijn nu helpen te verzachten.

Bitcoin-toerisme in Thailand

Het is een van de redenen waarom Thailand het over een andere boeg gooit. Dat doet het onder andere door te focussen op een nieuwe vorm van toerisme: cryptotoerisme, ook wel eens Bitcoin-toerisme genoemd. Het is een vorm van toerisme waarbij toeristen reizen betalen met digitale valuta en waarbij reisbestemmingen worden uitgekozen op basis van de adoptie van de cryptomunt. Cryptomunten als Bitcoin zijn digitale munten die zonder de tussenkomst van een centrale bank kunnen worden verhandeld. Dat gebeurt ofwel via zogeheten exchanges of via investeringsplatformen als bitcoin profit, een gratis en gebruiksvriendelijk platform dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie.

De Tourism Authority of Thailand heeft de samenwerking aangeknoopt met lokale crypto-ondernemingen en gaat ook partnerschappen aan met toeristische actoren in het land. Het is de bedoeling dat reizigers in de toekomst zullen kunnen boeken met digitale munten als Bitcoin. Op deze manier wil men nieuwe inkomsten aanboren en cryptomiljonairs naar het land lokken. Uiteindelijk zou het mogelijk moeten zijn om met cryptomunten alles te betalen tijdens een reis naar en door Thailand. Dat wil zeggen: vluchten boeken, hotels boeken, uit eten gaan en dergelijke meer. Men zou niet te maken krijgen met overheidsbelastingen. Niet alleen Bitcoin zou worden geaccepteerd, maar ook andere digitale munten.

Focus ligt vooral op Bitcoin-miljonairs

De nieuwe aanpak van Thailand is voor alle toeristen nuttig. Toeristen verliezen vaak een hoop geld bij het omwisselen van valuta. Bovendien zijn lokale wisselkantoren niet altijd even betrouwbaar. Ook het rekenen in Thaise baht verloopt niet altijd van een leien dakje. Een Thaise baht is op het moment van schrijven ongeveer 2,7 eurocent waard. Dat is niet meteen de eenvoudigste rekeneenheid. Door overal Bitcoins te accepteren, zou het voor toeristen een stuk gemakkelijker worden. Toch geeft men te kennen dat men niet per se focust op de standaardtoerist, maar eerder op de Bitcoin-miljonair. Dat zijn de mannen en vrouwen die écht veel willen uitgeven.

Nog niet voor meteen en er zijn concurrenten op de loer

Volgens experts zal het nog even duren voordat het Bitcoin-toerisme er echt van de grond raakt. Net als veel andere landen beschouwt Thailand Bitcoin nog niet als een wettig betaalmiddel en bovendien moeten ook toeristische actoren in het verhaal willen stappen. De staatsautoriteit wil vooral een basis leggen voor een betere adoptie en de cryptokennis bij toeristische bedrijven vergroten, maar op het einde van de rit moeten deze bedrijven zelf in het project willen stappen.

Thailand is in ieder geval niet het eerste land dat via Bitcoin-toerisme extra inkomsten hoopt te verwerven en kan dus op concurrentie rekenen. Onder meer de Australische regio Queensland doet het al langer en biedt volledige vakantiepakketten aan die met behulp van Bitcoin te betalen zijn. Zelfs surflessen en riftochten zijn er op deze manier te bekostigen.

Standaardportret
Bekijk meer van