Je motorrijbewijs halen? Houd hier rekening mee!

Niets leuker dan je vrij over de openbare weg kunnen bewegen, maar daarvoor heb je natuurlijk wel een rijbewijs nodig. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig een rijbewijs B hebben en daarmee een auto kunnen besturen, is ook een motorrijbewijs een goede optie. Vooral als je flexibeler wilt kunnen zijn in het verkeer en bijvoorbeeld minder ruimte hebt om je voertuig te parkeren.

Een motorrijbewijs halen, hoeft niet moeilijk te zijn, maar toch loont het de moeite om je hier goed over te informeren. Hier krijg je alvast enkele handige tips!

Door

Belangrijk om te onthouden als je je motorrijbewijs wilt halen

1. Het kan pas vanaf 18 jaar

In Nederland kan je je motorrijbewijs pas halen vanaf 18 jaar en dan nog zijn er een aantal beperkingen. Zo worden motorvoertuigen onderverdeeld in categorieën op basis van hun vermogen en maximale snelheid. Pas wanneer je 24 jaar oud bent, mag je met een motorvoertuig met vol vermogen op de openbare weg rijden.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat je tot die tijd stil moet blijven zitten. Je kunt je theoretisch examen immers al aan 17 jaar afleggen, zodat je alvast voorbereid bent om op een veilige en verantwoorde manier de openbare weg op te gaan.

2. Volg motorrijlessen bij een erkende motorrijschool

Motorrijlessen Den Haag zijn onmisbaar als je goed met je motor wilt leren rijden. In theorie lijkt het besturen van zo’n voertuig misschien niet zo moeilijk en zelfs gemakkelijker dan rijden met een auto, maar het tegendeel is waar. Tijdens lessen kom je in aanraking met verschillende aspecten van het motorrijden, zoals:

  • manoeuvreren rond hindernissen
  • schakelen en remmen
  • stuurtechniek
  • zithouding

Motorrijlessen volgen bij een erkende motorrijschool is dus essentieel als je het rijden onder de knie wilt krijgen en ongelukken of boetes wilt voorkomen. Een goede tip is om je rijlessen zo vroeg mogelijk te starten, van zodra je je theoretisch examen hebt afgelegd.

3. Houd rekening met de kostprijs van je rijbewijs en rijlessen

Zoals dat bij het behalen van een autorijbewijs het geval is, moet je ook betalen voor het afleggen van je motorrijexamen en het volgen van lessen. De prijs varieert naargelang de motorrijschool Gul waar je je bij aansluit en het precieze pakket dat je kiest. Gemiddeld kan je je verwachten aan een kostprijs van €1.000 tot €1.500.

In de meeste gevallen hanteren motorrijscholen lessen van twee uur, waarvoor je rond de €100 betaalt. De uiteindelijke prijs hangt dus grotendeels af van hoeveel lessen je volgt. Hoe meer je oefent, hoe beter je natuurlijk wordt en hoe gemakkelijker het is om te slagen voor je examen.

4. Zorg voor een goede uitrusting

De laatste tips is van belang als je je motorrijbewijs wilt halen, maar ook wanneer je naderhand zelfstandig op de openbare weg rijdt. Zorg ervoor dat je altijd een goede uitrusting draagt, waaronder een helm, eventueel lederen kledij tegen de koude en wind en handschoenen om je grip op het stuur te verbeteren.

De reden waarom spreekt voor zich: met de juiste kledij en uitrusting rij je een stuk veiliger, wat wel belangrijk is als je beseft dat je je tussen veel zwaardere voertuigen zult begeven. Motors zijn dan wel erg wendbaar en sterk, maar tussen auto’s, busjes en vrachtwagens is zo’n voertuig nog altijd als een speelbal van de wind.

Veilig met de motor rijden, dankzij de juiste voorbereiding

Met de moto leren rijden is een leuke bezigheid. Niet alleen omdat je dan van een stuk vrijheid geniet, maar ook omdat het rijden zelf erg aangenaam is. Hoewel bovenstaande tips je helpen om je rijbewijs te halen en verantwoord te leren rijden, is het natuurlijk nog altijd van belang dat je je ook daarna met een goede dosis gezond verstand tussen het verkeer begeeft!

 

Standaardportret
Bekijk meer van