Is LED verlichting verplicht voor mijn bedrijf?

Is het nu wel verplicht, of toch niet? Of toch weer wel? Je zult ongetwijfeld wel hebben gehoord over de verplichting bij de wet van LED verlichting voor bedrijven. In dit artikel lees je hoe dit er precies aan toe gaat, en we bespreken de voordelen van het zakelijk inzetten van LED verlichting.

Door

Waarom is LED verlichting zakelijk inzetten voordelig?

Allereerst beginnen we met het benoemen van de voordelen. Want, wat zijn de voordelen van LED verlichting? En hoe heeft dit betrekking op de zakelijke omgeving?

LED verlichting heeft een veel langere levensduur dan welke andere lamp dan ook. Dit betekent dus dat de kosten voor verlichting in aanschaf en vervanging fors omlaag zullen gaan. Gloeilampen moeten regelmatig worden vervagen. Een LED lamp gaat gemiddeld al langer dan 10 jaar mee!

Daarnaast verbruiken LED lampen ook nog eens minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Ook de spaarlamp is een stuk minder zuinig dan de LED lamp. LED verlichting verbruikt een heel stuk minder energie en is dus ook zuiniger. En dit is echt terug te zien op de maandelijkse rekening. Je bent dus op twee essentiële gebieden van kosten van verlichting ineens een stuk goedkoper uit. Goed voor de winstmarge dus!

Een gezonde werkomgeving willen we allemaal, als bedrijf wil je dat ook voor je werknemers. LED verlichting is een stuk gezonder dan traditionele verlichting. Een spaarlamp of een Tl-buis flikkert minimaal 60, en maximaal 100 keer per seconde. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn, de ogen moeten namelijk telkens weer opnieuw scherpstellen. Dit is een effect dat je niet hebt bij LED verlichting. Goed zicht is een belangrijk aspect van effectief en efficiënt werken, en ook voor de gezondheid op de langere termijn. Zakelijke LED verlichting heeft dus een hoop voordelen waar iedereen binnen het bedrijf van profiteert!

Wat houdt de verplichting van LED verlichting in?

Sinds 1 juli 2020 is LED verlichting in principe verplicht voor alle bedrijven in Nederland. Dit plan is echter kort voor deze datum uitgesteld. De verwachting is wel dat de motie die in 2018 is aangenomen in de Tweede Kamer binnenkort alsnog tot wet wordt gevormd. Maar, daarnaast is LED voor een hoop bedrijven al wel een paar jaar verplicht. Hoe zit dat dan?

Alle bedrijven die vallen onder de Wet milieubeheer zijn verplicht om LED verlichting toe te passen binnen hun bedrijf en alle panden die eigendom zijn van dit bedrijf. Dit zijn de bedrijven in Nederland die op jaarbasis 50.000 kWh of meer verbruiken, of bedrijven die minimaal 25.000 kubieke meter gas verbruiken. Dit zijn de bedrijven die verplicht zijn om alle maatregelen (die erkend zijn) te nemen om energie te besparen en deze zouden zij binnen 5 jaar terugverdienen. Echter, LED verlichting is een grote investering, want dit is niet bepaald goedkoop, maar deze investering verdien je vaak al terug binnen een tijdsperiode van twee jaar.

De overstap maken naar LED verlichting.

Dus, de kans bestaat dat je aan de slag moet, of zelfs aan de slag wilt met het investeren in LED. Maar hoe doe je dit nu op de beste manier?

De goedkoopste en veruit snelste manier is retrofit. Dit betekent dat je de lampen vervangt en deze in bestaande armaturen plaatst. Op deze manier kun je heel makkelijk een online order plaatsen en alles zelf doen. Maar er zijn ook specialisten op de markt die dit heel snel en makkelijk uit handen nemen.

Wanneer je ook echt de gezondheidsvoordelen wilt ervaren dan kun je nog een stapje verder gaan. Want, er zit niet enkel voordeel in beter zicht. Maar LED heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen te bieden. We zitten allemaal een groot deel van de dag binnen. Dit betekent een verstoring van het bioritme. Je kunt aan de slag gaan met bijvoorbeeld biodynamisch licht, een vorm van verlichting die de cyclus van dag en nacht nabootst door middel van kleurintensiteit.

Of, je kunt overstappen op slimme verlichting. Bij slimme verlichting wordt iedere lamp gekoppeld aan een sensor die digitaal kan worden bestuurd. Wanneer er dan voor langere tijd niemand in een bepaalde kamer is, dan kan het licht met ongeveer 15 procent worden gedimd. Dit bespaart nog eens een hoop energie.

Meer weten over alle mogelijkheden die je hebt om alles uit LED verlichting te halen? Neem eens een kijkje tussen het veelzijdige aanbod van ledslets.nl, een winkel waar je gegarandeerd een aankoop doet die garant staat voor jarenlange tevredenheid!

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van